Instalatia sanitara la o casa. Cateva sfaturi si pret orientativ

Instalatia sanitara la o casa. Cateva sfaturi si pret orientativ

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Instalatia sanitara la o casa este una din incercarile prin care trebuie sa treci. Instalatia sanitara este un ansamblu de instalatii: instalatia de apa rece, instalatia de apa calda si instalatia de canalizare. Instalatia sanitara la o casa trebuie detaliata in planul de arhitectura al casei, ulterior urmand un al doilea plan – realizat de un specialist pe baza caruia se va realiza efectiv instalatia sanitara la o casa.

Instalatia sanitara la o casa (3)

Iata o lista cu sfaturi pe care trebuie sale iei in calcul in principal atunci cand ajungi la acest hop: instalatia sanitara la o casa.

Citeste si: Analiza apei potabile. Ce pret are si unde se face

♦ Trebuie sa stii ca instalatiile sanitare se bazeaza pe niste principii elementare  gravitatia, presiunea, principiul vaselor comunicante. Un plan bine facut, care tine seama de aceste detalii, te poate scuti de costuri suplimentare.

♦ Apa rece poate proveni din reteaua stradala de apa sau dintr-un put forat de adancime. Instalatia toata functioneaza pe sistemul presiunii, asa ca daca mergi pe ideea unui put ai nevoie de un hidrofor.

Citeste si: Cabina de dus sau cada?

♦ Monteaza intotdeauna un robinet intre sursa principala de apa si casa, absolut necesar. Acesta se monteaza de regula in caminul apometru sau in caminul unde va fi amplasat hidroforul. Monteaza robineti suplimentari de inchidere si de golire. E o investitie care are valoare de asigurare pentru casa si te poate salva de la inundatii.

♦ Stabileste daca ai nevoie de una sau de doua surse pentru inclazirea apei. Poti sa folosesti boilere, centrale termice,  panouri solare.

Citeste si: Instalaţiile – în ordinea montării lor

♦ Sistemul de canalizare functioneaza pe principiul gravitatiei, motiv pentru care trebuie foarte bine facuta astfel incat sa faca fata unui debit maxim provenit de la apele din casa. ia in calcul si eventualul canal de scurgere din curte. Pentru o buna functionare a sistemului de canalizare, acesta are nevoie si de aer, pentru a nu se forma efectul de vid.

♦ Alegeti tevi de calitate, flexibile, facute din polietilena reticulata si cu racorduri din alama zincata. Sunt concepute sa reziste minimum 50 de ani, sunt usor de manevrat si montat, nu sunt corodabile si nu retin sedimente. Instalatia sanitara la o casa (2)

Citeste si: Renovare în baie. Lecţie despre chituri şi adezivi

♦ Costurile pentru a realiza instalatia sanitara la o casa depinde in mod evident de amprenta la sol a casei, de prezenta sau absenta etajului si de numarul de bai. In medie valoarea pentru o casa fara etaj cu trei dormitoare, doua bai, bucatarie si centrala termica poate varia de la 1500 la 2000 de lei in functie de complexitatea instalatiei. racordarea instalatilei sanitare la centrala termica costa in jur de 500 de lei, iar montarea unui obiect sanitar variaza de la 50 la 100 de lei.

♦ In general toata instalatia sanitara la o casa (manopera) reteaua de tevi si sisteme de scurgere catre canalizare costa insumat undeva in jur de 500 de lei si se poate dubla in cazul unei case cu etaj. Pretul nu include materialele si obiectele sanitare.

Citeste si: Se pot monta prize in baie?

♦ Ia in calcul si hidroforul, dar si costurile pentru realizarea putului de apa, precum si alte posibile cheltuieli suplimentare legate de canalizare, pentru a ajunge la suma totala pe care o presupune realizarea unei instalatii sanitare la o casa.

Sursa: amenajarimuntecris.com / westchesterhomeowner.com

Distribuie articolul pe: