5 lucruri importante înainte de a cumpăra o chiuvetă de bucătărie

0

Alegerea unei chiuvete de bucătărie noi este o investiție care va schimba complet aspectul și funcționalitatea bucătăriei, dar pentru a face alegerea potrivită există câteva elemete pe care trebuie să le iei în calcul înainte. Acestea se referă la materialul potrivit, la dimensiunea ideală și la formă.

Materialul

Când vine vorba de chiuvetele de bucătărie, există mai multe materiale: porțelan, oțel inoxidabil, fontă, granit, piatră, ceramică. Materialul ales trebuie să fie în funcție de cât de des este folosită și cât de des (și temeinic) ești dispus să o cureți. Chiuvetele din porțelan sunt predispuse la pete și urme, care însă se curăță ușor. La fel și cele din ceramică. Foarte rezistente sunt cele din fontă și din oțel inoxidabil. Arată minimal și modern și sunt ușor de întrețiunt. Cele de porțelan arată foarte clasic, cele din granit și piatră sunt foarte elegante, extrem de durabile, dar relativ mai dificil de întreținut pentru că se pot păta și trebuie șlefuite periodic.

Dimensiunea potrivită

Există modele foarte diferite, cu dimensiuni la fel de diferite, astfel că se poate spune că fiecare bucătărie are o chiuvetă ideală. Contează dimensiunea bucătăriei. Într-un spațiu mare o chiuvetă mare este binevenită, dar dacă ai o bucătărie mică sau foarte mică, o chiuvetă imensă riscă să copleșească întreaga cameră.

Dimeniunea ideală trebuie stabilită și în funcție de cât de intensă este activitatea în bucătărie. Poate exista și o bucătărie mică în care se pregătește mereu ceva bun de mâncare! În plus, ia în calcul dacă ai sau nu mașină de spălat vase, chiuveta din bucătărie având în principal acest scop.

chiuveta de bucatarie

Apoi, dimensiunea depinde de forma chiuvetei. Una cu un bazin va fi mai mică decât varianta din același material, dar cu două bazine. Cele rotunde sunt ideale pentru bucătăriile mici, cu mașină de spălat vase, iar cele tip cadă, adânci, mari sunt perfecte în bucătăriile folosite intens, amenajate clasic.

Chiuveta poate să primescă avantaje noi, pe de o parte, prin alegerea unei baterii multifunționale cu gât înalt sau prin folosirea unor accesorii speciale pentru chiuvetă care cresc mult eficiența acesteia.

Greutatea chiuvetei

Este un amănunt important, deseori omis. Piesele din materiale naturale (granit, piatră, ceramică) sunt foarte grele. La fel de grele sunt și cele din fontă și porțelan. Unele dintre ele pot ajunge să depășească 50 de kilograme. În aceste condiții este foarte important să găsești un sistem de susținere și fixare adecvat.

Amplasarea chiuvetei

Proiectele de bucătărie urmează de obicei un model triunghiular de bază: blatul de bucătărie și plita, chiuveta și frigiderul. În bucătăriile mici nu prea ai multe variante, dar în una mare cea mai bună soluție este să o așezi în acest trunghi, eventual în fața unei ferestre. O chiuvetă de colț este o altă opțiune, pentru că utilizează eficient spațiul.

Dacă ai mașină de spălat vase, aceasta se montează, în mod ideal, în una din lateralele chiuvetei din bucătărie.

Citeste si: Recicleaza inteligent resturile din bucatarie

Text: Otilia Ignat/Sursa foto: unsplash.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply