5 Jucării de exterior benefice pentru sănătatea copiilor

0

În sezonul cald, timpul este cel mai bun prieten al copiilor, iar joaca cel mai potrivit prieten. Spre bucuria tuturor, soarele își face din ce în ce mai mult simțită prezența, așa că ne putem gândi deja la activitățile în aer liber.

Mișcarea înseamnă sănătate și bună-dispoziție, așa că trebuie să îi oferi celui mic soluții atrăgătoare pentru a ieși din casă. Gadget-urile și tehnologia au un impact negativ asupra dezvoltării armonioase a copiilor, în timp ce jocul în aer liber oferă beneficii pentru sănătatea fizică și mintală a acestora.

Activitățile în natură le permit să exploreze mediul înconjurător, să își dezvolte musculatura și să câștige încredere în sine. Cu toate că există numeroase avantaje asociate copiilor care se joacă în aer liber, am rezumat câteva aspecte importante pe care trebuie să le cunoști.

Importanța sportului/mișcării pentru copii

Expunerea la jocurile de exterior influențează pozitiv personalitatea copiilor, îi ajută să dezvolte abilități sociale esențiale și le stimulează creativitatea și imaginația. Prin alergări, sărituri, cățărat sau simple plimbări, cei mici reușesc să facă sport și să își dezvolte sănătos corpul.

Specialiștii recomandă ca cei mici să petreacă cât mai mult timp în aer liber încă de la vârste fragede. Din punct de vedere mental, jocul în exterior ajută la dezvoltarea strategiilor, o gândire mult mai rapidă și găsirea unor soluții eficiente. În combinație cu aerul proaspăt, sportul contribuie la îmbunătățirea memoriei și a inteligenței, a raționamentului și a altor capacități mentale.

În ceea ce privește aspectul fizic, copiii își construiesc musculatura și își dezvoltă oasele, își sporesc rezistența fizică, își îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și a întregului organism. Lumina soarelui le oferă în mod natural vitamina D, care este esențială pentru a preveni rahitismul, crește imunitatea și reduce riscul apariției multor boli.

Jocul în aer liber îmbunătățește vederea, stimulează abilitățile de învățare, îi ajută pe copii să interacționeze, să comunice mai bine și să înțeleagă semnale precum tonul vocii sau limbajul corpului.

De asemenea, cei mici devin independenți, dezvoltă o capacitate de soluționare a problemelor, dobândesc noi informații și deprind calități precum disciplină, spirit de echipa, negociere și atenție sporită.

Activitățile în aer liber îmbunătățesc concentrarea, reduc stresul, contribuie la dezvoltarea abilităților motorii, realizează o mai bună agilitate, coordonare și echilibru.

Top 5 jucării de exterior recomandate pentru copii

Copiii au mare nevoie de exerciții fizice și orice joc care implică puțin efort este potrivit pentru sănătatea organismului lor. Este necesar să le atragi atenția celor mici prin activități fizice interesante și provocatoare. Iată câteva idei de jucării de exterior adorate de copiii de toate vârstele.

Tobogan

Fie că mergi în parc sau alegi să amplasezi un tobogan în curtea casei tale, distracția micuților va fi asigurată. Datul pe tobogan este unul dintre primele jocuri de exterior de care au parte copiii. Cei peste 2 ani se pot juca singuri, supravegheați de adulți pentru a nu se accidenta, acesta fiind un mod foarte plăcut de a face mișcare.

Trambulină

Dacă locuiești la casă, este absolut necesar să instalezi în grădină o trambulină pentru copii. Este un produs de exterior perfect pentru ca micuțul tău să își consume energia în fiecare zi. Trebuie să știi însă că o astfel de jucărie de exterior este potrivită pentru copiii de peste 3 ani.

Se găsesc o mulțime de trambuline copii la prețuri accesibile, dar este important să ții cont de calitate pentru a nu-ți face griji  cu privire la siguranța celor mici. Saltul pe trambulină dezvoltă mușchii copiilor, permite creșterea ritmului cardiac și a ratei de respirație, îmbunătățind astfel sistemul cardiovascular.

Jocul pe trambulină nu este periculos și nu produce leziuni deoarece suprafața flexibilă se mișcă odată cu copilul, iar impactul la aterizare este redus.

Piscină gonflabilă și saltea gonflabilă

Atunci când afară este cald, nimic nu e mai potrivit decât o baie în aer liber. Cu o piscină gonflabilă, copiii se pot bucura toată vara de momente frumoase și multă voie bună, nu doar atunci când merg la mare sau la ștrand.

În plus, pot crea jocuri frumoase alături de prieteni sau chiar și de părinți.

Saltelele gonflabile sunt și ele unul dintre produsele preferate ale copiilor. Le poți instala o astfel de jucărie în curte, sub formă de castel, fortăreață, teren de sport sau un întreg complex gonflabil.

Leagăn

Atunci când se dau în leagăn, copiii își angajează toți mușchii pentru a-și menține echilibrul și pentru a-și coordona corpul cu un ritm de mișcare înainte-înapoi.

Legănatul contribuie la dezvoltarea psihomotorie a copilului, stimulează circulația sângelui și activează organele de simț antrenând cele două emisfere ale creierului.

Atunci când se dau în leagăn, cei mici își dezvoltă viziunea spațială, experimentează tehnica cauză-efect și învață cum să aprecieze corect distanțele.

Pentru mai mult confort și siguranță, este recomandat ca copiii să folosească un leagăn cu suport la spate și un sistem eficient de prindere.

Bicicletă

Mersul pe bicicletă este un obicei cu care copiii cresc și pe care îl pot menține pentru o perioadă foarte lungă de timp. Când sunt mici, aceștia pot fi stimulați cu roți ajutătoare pentru a învăța cum să își țină echilibrul. O astfel de activitate îi învață pe copii noi abilități, le dezvoltă încrederea în sine și interesul pentru explorare.

Mersul pe bicicletă necesită coordonare, iar cei mici își stăpânesc capacitățile în propriul ritm. Provocarea, adrenalina, efortul și antrenarea întregului corp fac din bicicletă o jucărie potrivită pentru copiii de toate vârstele.

În mod natural, copiii sunt atrași de activitățile în aer liber. Însă, dacă nu au parte de experiențe captivante, se plictisesc foarte repede și se întorc la jocurile virtuale care le dezvoltă sedentarismul. Mișcarea este esențială pentru creșterea aptitudinilor fizice și psihice. De aceea, este important ca fiecare copil să fie învățat de la vârste fragede, prin joacă, ce rol important are sportul pentru sănătatea lui.

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply