Flori cu bulbi care se pot cultiva toamna

0

Diversitatea florilor este atât de mare încât niciodată nu vom reuși să cultivăm tot ceea ce ni se oferă în cataloagele de prezentare. Pasiunea mea pentru a cunoaște cât mai multe specii m-a determinat să achiziționez și flori mai rar întâlnite în grădinițe. Află detalii despre câteva specii de flori cu bulbi pe care le puteți cultiva toamna.

Flori cu bulbi

O specie cu bulbi mici din genul Brodiaea – cu multe specii ce produc uneori confuzii, este Dichelostemma Congestrum sau Triteleia – nu prea răspândită, ce vegetează primăvara și înflorește la începutul verii. Bulbii se pot planta atât toamna, cât și primăvara, cu condiția să fie feriți de îngheț. Face o rozetă de frunze rare și înguste din care pornește tulpina subțire, sârmoasă, înaltă de 60 cm ce trebuie susținută de un tutore. Face în vârf flori tubulare, vârful petalelor se răsfrânge spre exterior. După înflorire, frunzele se usucă și intră în repaus vegetal. În timpul vegetației, se va proteja de vânturi și curenți.

Cultivată în vase, va sta la lumină, chiar în soarele intens, nu suportă perturbații și are nevoie de achiziții anuale de bulbi. Genul Brodiaea are specii cu foarte multe denumiri și cu o mare diversitate. Pentru completarea documentării vă recomand să citiți articolul meu din Practic Idei nr. 8/2014 pag. 74-75.

Mai puteți completa colecția de flori și cu o altă „bulboasă” numită Ixiolirion – un gen din familia Amaryllidaceae (foto sus) care nu trebuie confundată cu Ixia din familia Iridaceae, tot plantă cu bulbi și flori stelate sau campanulate din care face parte Ixia Tricolor sau Sparaxis (popular Floarea țiganului). Din genul Ixiolirion am cultivat specia I. Montanum, sinonim cu I. Tataricum cu flori albastre. Are câteva frunze liniare plecate și așezate la baza plantei.

Tulpina cu flori de circa 50 cm poartă mai multe flori albastre cu petale despărțite. Am cultivat-o în ghiveci, 5-6 bulbi la un vas. Nu rezistă la ger.

O altă plantă cu bulbi ce se plantează toamna și care rezistă iarna în pământ se numește științific Nectaroscordum Siculum Bulgaricum, plantă geofită cu bulbi mici albicioși.

Flori cu bulbi

Vegetează de cum dă primăvara și înflorește în mai-iunie. Tija cu flori este înaltă de 70-80 cm, erectă și rezistentă, din ea pornesc mai multe flori sub formă de clopoței atârnători cu desene liniare de mov sau lila și susținute de pedunculi (codițe) lungi. Tulpina și inflorescența au aspect de coroană imperială. Florile atrag albinele, deoarece conțin nectar din abundență, de aici și numele de Nectaroscordum. Nu știu o denumire populară, dar în cataloage se prezintă și sub denumirea de Sicilian Honey Garlic.

Mai puteți planta toamna bulbi de Iriși olandezi (I. Hollandica) care rezistă în sol cu protecție de frunze pe timpul iernii. Deși pot fi cultivați și primăvara, irișii cu bulbi ce au fost plantați toamna, fac flori mai viguroase, mai colorate și mai atractive. Solul să aibă un drenaj bun și să nu conțină bălegar în anul de cultură, pentru că bulbii putrezesc ușor când umiditatea stagnează. Irișii înfloresc în mod normal în perioada mai-iunie.

Ca să înflorească, bulbii trebuie să fie bine dezvoltați, să aibă diametrul de 6-8 cm și formă de pară. Ca și bulbii de lalele, bulbii de iriși trebuie să treacă vara printr-un repaus profund, pentru a fi capabili să-și diferențieze mugurii florali. Căldura și hrana acumulate în bulbi sunt factori determinanți ai procesului de dezvoltare a florilor.

Ei se lasă în sol toată vara, nederanjați, dar dacă doriți rărirea sau schimbarea locului unde îi cultivați, acest lucru îl veți face toamna în octombrie când are loc și replantarea, separat bulbii mari și separat cei mici. În general plantarea nu se face prea adânc, pentru ca bulbii să beneficieze de căldura soarelui. Bulbii se înmulțesc repede, la fiecare bulb mare vor apărea circa 3 bulbi moi care se cresc pentru a înflori. În prezent s-au obținut mulți hibrizi cu splendide flori de toate culorile, combinate chiar pe aceeași floare.

Floarea de Iris a fost sursa de inspirație pentru mulți artiști și are o gingășie aparte între alte flori. Vă doresc o toamnă plăcută, plină de flori frumoase care să vă bucure ochii și sufletul.

Citeste si:

 

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimată redacție,

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply