3 sfaturi pentru ingrijirea unui bonsai

0

Un bonsai frumos, sanatos si bine taiat este o mandrie pentru casa. Avem trei sfaturi simple care pot sa te ajuta sa ingrijesti corect aceasta mica minune.

bonsai

Udarea reprezinta secretul ingrijirii bonsaiului. Lipsa udarii sau mentinerea lor un timp prea indelungat intr-un mediu cu umiditate scazuta le dauneaza foarte mult. Trebuie udat insa cu masura fara al upune la stres, nici prea multa apa, nici prea putina. In plus un bonsai nu suporta apa dura si nici pe cea clorinata sau calcaroasa. Ideala este udarea cu  ploaie sau cel putin filtrata. Un a doilea lucru de care trebuie tinut cont este fertilizarea. Un bonsai trebuie fertilizat primavara, in perioada de crestere, dar cantitatile de fertilizator folosite trebuie cu mare grija dozate.

Bonsai_Citeste si: Tipuri de fertilizanti pentru plante

Un secret: un vechi proverb japonez spune sa uzi de trei ori: o data pentru vas, o data pentru sol si o data pentru planta.

Pamantul este esential pentru un bonsai sanatos. Tine cont de faptul ca pamantul de flori nu este deloc potrivit pentru bonsai. Are nevoie de un compost special pentru bonsai, pe care poti sa il prepari singur dupa reteta standard folosita de cultivatorii profesionisti: 50% materie organica si 50% pietris. Materia organica poate fi turba, frunze descompuse sau ace de pin, iar pietrisul pe care il folosesti poate fi nisip brut spalat sau pietricele de cremene. Acesta este motivul pentru care un profil subtire de sol  permite cultivarea bonsailor in vase putin adanci. Porozitatea solului utilizat la bonsai ajuta la  drenarea rapida a apei, de aceea solul pentru bonsai cu o structura granulara ajuta la dezvoltarea unei retele dense de radacini ce sustine masa frunzisului.

Citeste si: Tunderea bonsaiului

Un copac plantat intr-un ghiveci devine cu adevarat bonsai numai dupa modelare si ani de ingrijire atenta. Crengile copacului care nu corespund imaginii ce se doreste a fi obtinuta trebuie taiate, radacinile scurtate (cand ii schimbi pamantul si/sau ghiveciul) pentru a fi pastrat compact.

Un sfat: Modelarea unui Bonsai dureaza ani intregi, cere rabdare si dragoste, pricepere si o buna documentare, iar rezultatul rasplateste tot acest efort.

Sursa: wikipedia.org

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply