3 lucrări de toamnă esențiale în grădină

0

Nu ai cum să îl amâni. Sezonul rece se apropie. Aşa că pentru o primăvară frumoasă şi bogată la anul, trebuie să pregăteşti de pe acum grădina.

Când ai puțin timp liber, verifică culturile de rădăcinoase. Morcovii, sfecla, păstârnacul mai pot rămâne în grădină și după primul îngheț, iar unele dintre ele, precum păstârnacul, își intensifică gustul atunci când se maturizează la temperaturi joase. La fel se poate întâmpla și cu varza care devine ceva mai dulce după primul îngheț ușor. Legumelor depozitate în pivnițe sau magazii trebuie să le acorzi un pic mai multă atenție: ele trebuie păstrate la 5 – 10 grade Celsius și la o umiditate bună.

Înainte ca solul să se întărească, curăță-l de buruienile și de plantele uscate, fă compost din ele, dar ai grijă să le alegi doar pe acelea care nu prezintă urme de boli. Pe cele care au urme de boli le poți arde sau arunca direct la gunoi, pentru că altfel îți vor afecta tot compostul. Tunde gazonul la finalul toamnei, nu lăsa iarba să crească prea mult pe măsură ce se apropie iarna, pentru că la primăvară va dezvolta pete maro. Greblează frunzele uscate și adaugă-le la compost sau toacă-le. Acoperă compostul cu o folie de plastic sau cu un strat de paie.

Pregătirea viței-de-vie

După ce ai cules ultimii struguri roșii și ți-ai răsplătit munca de peste an cu un pahar de must dulce, e timpul să pregătești și vița-de-vie pentru iarnă. Aerisește solul, efectuând subsolajul la 30 cm pentru a lăsa apa să pătrundă în adâncul solului, ceea ce va favoriza dezvoltarea de noi rădăcini.

Administrează fertilizant organic din gunoi de grajd fermentat, care va fi distribuit la sistemul radicular de apa din precipitațiile abundente. După două săptămâni, execută tăierile de rodire (aproximativ 30% din coardele anuale) care vor asigura o producție bogată la anul.

Citește și: Vița de vie. Istorie, beneficii, cum se poate consuma

Fertilizarea de bază

Până la finalul toamnei trebuie să efectuezi fertilizarea de bază și săparea adâncă a solului. Împrăștie pe teren într-un strat subțire și cât mai uniform substanțe nutritive, compost făcut din timp sau bălegar bine fermentat.

Bălegarul trebuie pus cât mai adânc sub brazdă pentru ca acesta să se descompună de-a lungul iernii, iar substanțele nutritive să fie gata absorbite în primăvara anului viitor. Ulterior, execută și o săpare de bună calitate a solului, cu hârlețul sau, dacă ai, cu o motosapă. Fă acest lucru pe vreme uscată, la câteva zile după ultima ploaie.

Tratamentele de iarnă

Extrem de importante pentru pomii fructiferi în această perioadă sunt tratamentele de iarnă împotriva bolilor și dăunătorilor care iernează pe speciile pomicole. Dacă ai o livadă cu măr, prun, gutui, păr aplică un tratament cu Alcupral 0,3% împotriva focului bacterian al rozaceelor, al pătării cafenii a frunzelor și fructelor.

Aplică tratamente cu Super Champ 0,3% pentru monilioză, pătarea roșie și ciuruirea frunzelor. Aplaudus super este un insecticid eficient care protejează pomii împotriva acarianului roșu. Tratamentele se fac după căderea frunzelor.

Citește și: 9 plante cu flori colorate care se plantează toamna

Articol realizat de Elena Mihăescu

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply