9 plante cu flori colorate care se plantează toamna

0

Anul viitor, ai putea să te relaxezi în grădina ta plină de flori. Ţi-am pregătit o colecţie de plante pe care le plantezi în această toamnă şi care te vor răsplăti anul viitor cu multe flori colorate.

Pomul cu stafide

Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarkii, arbustul din familia Rosaceae, cunoscut și sub numele de „pomul cu stafide”, se poate planta toamna, în lunile octombrie și noiembrie. Înmoaie rădăcinile plantelor în apă pentru o zi, apoi plantează-le la distanță de 20 cm unele de altele. Este indicat ca în groapa respectivă să pui compost sau extras din sol cu turbă.

Arbustul Amelanchier lamarkii își schimbă coloritul frunzișului tot timpul anului, așa că îți va decora mereu grădina. Este un minunat gard viu, fi e că alegi să îl tunzi primăvara la 10 – 15 cm deasupra solului, pentru ca mai apoi să se ramifi ce, fi e că alegi să îl lași natural. El va ajunge până la 6 m înălțime, iar diametrul coroanei, la 4 m. Se adaptează ușor oricărui tip de sol, dar preferă unul cu permeabilitate ridicată și scăldat în razele soarelui. De altfel, lumina din abundență îi va asigura un colorit frumos al frunzelor.

Spiraea

Spiraea japonica

 

Plantează acum Spiraea japonica pentru o grădină plină de flori roz din iunie până în septembrie. Condiția este ca afară să nu fie mai puțin de 5 grade Celsius și să nu existe pericol de îngheț. Se plantează la soare, în pământ necalcaros. Știai că această plantă se folosește și pentru extragerea acidului salicilic, din care se face aspirina?

Iasomia de iarnă

Jasminum nudiflorum flori colorate

Florile galbene și vesele ale iasomiei de iarnă, Jasminum nudiflorum, apar pe tulpinile goale din ianuarie până în martie. Dacă vrei ca planta să aibă o formă compactă, taie-i ramurile după ce a înflorit, iar dacă o lași să crească liberă, are nevoie de suport.

Actinidia

Actinidia kolomikta

Actinidia kolomikta este un soi de kiwi care crește sub formă de liană și are mai mult o valoare ornamentală, datorită frunzelor verzi pătate spre vârf cu nuanțe de roz și a florilor. Acestea din urmă apar în iunie, sunt albe și parfumate, iar fructele sunt comestibile și bogate în vitamina C. Pentru creștere, are nevoie de un sistem de susținere, dar și de o zonă ferită de vânturi, secetă sau umiditate excesivă.
Terenurile cu expunere sudică sunt ideale pentru plantarea lui.

Forsythia

Forsythia

Forsythia, unul din primii arbuști care umplu grădinile cu flori primăvara, este și unul dintre arbuștii care rezistă în zonele urbane mai poluate. Îi place soarele din abundență, iar apa moderat. Tunde-l după perioada de înflorire dacă vrei să înflorească spectaculos la anul.

Citește și: Flori multicolore în jardiniere și-n… farfurie

Hortensia

hortensia flori colorate

Hortensia (Hydrangea) poate prospera și în cele mai umbroase zone ale grădinii tale. Frunzele de un verde închis, în formă de inimă, devin galbene și strălucitoare toamna, iar florile dantelate și colorate durează toată vara. Pentru plantare, sapă o groapă de două ori mai mare decât diametrul rădăcinilor, în care pui un amestec de pământ de flori, compost și turbă. Introdu rădăcinile, apoi acoperă cu pământ și udă bine. Și, în general, planta trebuie udată bine, pentru că iubește apa.

Clematis

Clematis tangutica

Clematis tangutica crește rapid, formând vițe bogate, care ajung până la cinci metri, și cantități uimitoare de flori galbene, care acoperă planta într-o cascadă aurie din iulie până în octombrie. Dacă o plantezi toamna, să te asiguri că nu există pericol de îngheț.

Calystegia

Calystegia flori colorate

Florile bătute ale plantei Calystegia hederacea contrastează frumos din iunie până în septembrie cu frunzele verzi, care seamănă cu cele de iederă. Planta produce un covor des de flori, care se întind chiar și pe sub garduri sau tufișuri – partea ei aeriană moare în fiecare an, dar ea dezvoltă rădăcini, din care anul următor răsar plante noi. Așa că trebuie ținută sub control pentru că poate deveni invazivă. O poți planta toamna, până în noiembrie inclusiv, la distanța de 1 m între plante.

Liana de ciocolată

Akebia quinata

Akebia quinata sau liana de ciocolată poate ajunge și la 10 m înălțime. Crește rapid și poate îmbrăca orice tip de suport. Florile ei de culoare purpuriu-maronie, cu parfum de ciocolată și de vanilie, apar în aprilie și mai. Planta se dezvoltă la soare, în sol bine drenat.

Citește și: Principalele metode de înmulțire a florilor

 

Articol realizat de Elena Mihăescu

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply