Principalele metode de înmulțire a florilor

0

Procesul de inmultire a diferitelor tipuri flori din grădină nu este atât de complicat. Dacă urmezi câteva sfaturi de bază, poți extinde spațiile cultivate. Există mai multe metode, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei, unele mai potrivite anumitor specii.

Semințe

Semințele mici (de petunii, floare de piatră, lobelii) le amesteci ușor cu nisip sau cenușă, să nu fie prea dese, și după semănare le tasezi puțin, să intre în contact cu pământul, și le uzi. Sădești semințele mari în sol fertil și le acoperi cu un strat de pământ proporțional cu dimensiunile lor. Dacă răsadurile sunt prea dese, le repici în straturi. Dacă vrei să ai grădina înflorită mai devreme, semeni în răsadniță speciile mai pretențioase la căldură și apoi muți răsadurile la locul definitiv.

Inmultirea plantelor. Strategii si abordari

Inmultirea trandafirilor. Cateva sfaturi

Indiferent de tipul de reci­pient folosit ca răsadniță în demersul de inmultire la flori, să-l dezinfec­tezi. În același scop tratează și  semințele de flori cu zeamă bordeleză, formalină, Captadin, Thiuran. Același procedeu îl aplici la vasele pentru plante adulte.

flori roz

Durata până la răsărire depinde de specie, de temperatură; de e­xem­plu, semințele de regina-nopții (Nicotiana) răsar în 10 zile, iar cele de brumărele (Phlox) în 14 zile, în condiții similare de temperaturi de 18-20 de grade Celsius. Răsădirea se face ­atunci când plantele au două frunzulițe adevărate bine dezvoltate și pot fi manevrate.

Atenție, unele specii cu rădă­cinile adânci sau foarte sensibile, ca verbena, macul, condurul doamnei, su­portă greu transplantarea și de aceea mai bine le semeni direct în grădină.

Semințele se adună când sunt bine coapte, de la florile cele mai frumoase, și se păstrează în pungi de hârtie ori săculeți de pânză, în locuri uscate și ferite de îngheț. Facultatea germinativă a semințelor va­riază în funcție de specie, dar este, în medie, de doi-trei ani.

Butășire

Dacă vrei mai multe flori, pentru inmultire încearcă butășirea. Butașii recoltați (lăstari, frun­ze, bucăți de tulpină sau ră­dă­cină) se fasonează, se pudrează cu substanțe rizogene, se pun în amestec de nisip, turbă și pământ de flori (4:2:1) ori doar nisip umed, în spații semiumbrite. Cei mai sensibili se protejează cu minisere (clopote de sticlă, plastic, borcane). Se udă regulat și se obișnuiesc treptat cu mediul, aeri­sind periodic prin ridicarea recipi­entelor (sau a dopurilor).

Butașii de lăstari pot fi erbacei (verzi), semilemnificați sau lemnificați, dar de 5-15 cm lungime, fără flori sau fructe. Frunzele de la bază se taie, iar în partea de sus se lasă cel puțin o pereche de frunze sau muguri. Procedeul este folosit la multe plante decorative, ca trandafiri, hibiscus etc.

Bulbii

Tuberculii mari și rădăcinile tu­berizate se divid cu un cuțit bine ascuțit, astfel încât fiecare segment să conțină un mugure de creștere. Rizomii se despart la fel, fiecare parte să aibă un mugure și rădăcinuțe proprii. Tăieturile se presară cu praf de cărbune sau fungicide.

flori roz

La plantarea bulbi­lor, adân­cimea să fie de 2-3 ori cât lungimea lor. La plantare se adaugă nisip în sol. Crizantemele se înmulțesc ușor din drajoni, adică din lăstarii porniți din mugurii de pe rădăcină.Bulbișorii din jurul bulbului ori de pe tulpină (la crini) se scot și se replantează, dar ei vor înflori peste câțiva ani.

Divizarea tufelor

Se înmulțesc astfel plantele erbacee, primăvara sau toamna. Tufa se desparte în porțiuni cu mulți muguri, rădăcini, tulpini. Astfel se propagă steluțele (Aster), rudbeckia, crizantemele, flox, garofițele (Dianthus), macii, crinii de o zi (Hemerocallis), fisostegia,  primula, nemțișorii (Delphinium), crinul de toamnă (Hosta).

Marcotaj

Primăvara, o ramură tânără se îngroapă într-un șanț, doar vârful se lasă afară și se leagă de un țăruș. Din ea se dezvoltă o plantă cu rădăcini proprii și va putea fi apoi detașată și mutată. Planta nouă are caracteristicile plantei-mamă. Se aplică la: trandafiri, hortensie, caprifoi, gli­cină, iasomie etc.

Marcotajul aerian. Înmulțirea plantelor de apartament

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply