Îngrășământul natural ajută deopotrivă florile și legumele

| | Monica
Distribuie articolul pe:

Iubesc această revistă atât de interesantă. Vă doresc tuturor sănătate și cât mai multe apariții tot atât de interesante!
Sunt pensionară, dar citesc, scriu poezii, pictez, îmi îngrijesc florile, pentru care am făcut o adevărată pasiune. Nu am o grădină mare, dar mă bucur de florile mele. Am și ghivece cu mușcate și violete de Parma superbe.
Într-una dintre zile, când mâncam pepene roșu, în fața mea, pe pervazul ferestrei, erau violetele de Parma. Și mi-am zis să le dau și lor. Am tăiat cuburi mici de miez și le-am pus peste pământul din ghivece, fără să ating frunzele. Peste câteva zile au început să apară primii boboci.
Violetele le am de trei ani și nu-mi înfloriseră niciodată până atunci. Mare bucurie a fost! Dacă am văzut că violetele au înflorit și au devenit mai viguroase am început să le pun cubulețe mici de pepene și mușcatelor și chiar florilor din grădinița mea. Acum, toate sunt pline de flori. Se vede treaba că și plantelor le place „dulcele“! Chiar le-am pus și legumelor pepene. Castraveții au înflorit din nou și i-am recoltat deja. Am avut doart 7 fire de castraveți, dar i-am pus pe ațe (nu araci) și au fost o frumusețe. În zilele secetoase am udat florile și legumele cu apă de ploaie, nu prea rece și nu din abundență, numai după apusul soarelui.
Toate cojile de ouă le pisez și le pun în grădină, ca și resturile de legume și de zarzavat, pe care le toc mărunt. Apa în care fierb cartofi sau ouă o folosesc pentru udat (fără să ating frunzele). Este ca un adevărat îngrășământ.
Pentru castraveți, folosesc ca îngrășământ gunoi de vacă, uscat, iar pentru florile din ghiveci și pentru cele din grădină folosesc bălegar de vacă uscat și gunoi de pasăre. Nici resturile de bere, vin, ceai nu le arunc. Le diluez cu apă și ud plantele la rădăcină.
Pe lângă îngrijire, florile au nevoie și de multă iubire. Să iubim natura, florile, animalele și vom deveni mai fericiți, mai toleranți, mai buni unii cu alții. Hai să încercăm cu toții să facem acest „mic efort“!
Toamnă bogată, fericire și multă iubire. Doamne ajută!
Lenuța Vrânceanu, com. Provița de Sus, jud. Prahova

Distribuie articolul pe: