3 plante ușor de îngrijit din colecția mea

0

Printre plantele pe care le îngrijesc se numără și Solanum sau mărul lui Adam carenecesită puțină atenție. Vă scriu și despre 2 flori de grădină care nu necesită îngrijiri speciale, înfloresc o perioadă lungă, cresc și înfloresc frumos în orice fel de sol, suportă seceta și cresc frumos și în semiumbră.

vertice, tanacetum poate
Foto: pixabay.com

Vetricea

Este o plantă înaltă de 1 m și chiar și 1,30 cu frunze lungi de 20-25 cm, cu miros plăcut, puternic aromat de un verde închis, foarte crestate.
Florile, de un galben viu, sunt grupate în tufe mari. Această plantă arată superb, așa cum se vede în fotografie. Este rezistentă la ger iarna și la secetă vara. În plin soare, înflorește din iunie până în august-septembrie.
În vază, ca floare tăiată, rezistă fără apă, se usucă și arată bine mult timp. Se taie când sunt florile bine înflorite, se usucă cu vârful în jos și se folosesc la buchete cu flori uscate. Vetricea este folosită și ca plantă medicinală, cu care se pot ameliora unele afecțiuni. Se înmulțește prin divizarea rădăcinilor în martie-aprilie.
N-am observat până acum niciun fel de dăunător care să o afecteze, doar făinarea frunzelor în cazul secetei prelungite. Toamna, înainte de îngheț, se taie tulpinile de la suprafața pământului și rămân rădăcinile din care dau alți lăstari în primăvara.

kerria sau helliopsis?
Foto: pixabay.com

Helliopsis

Este o plantă cu flori galbene care crește înaltă de peste 2 m, de aceea din luna aprilie-mai are nevoie de araci de susținere. Nici această floare nu este pretențioasă față de sol, crește și înflorește în orice loc, pe lângă casă, garduri, iar în semiumbră îi este mai bine, deoarece florile rezistă mai mult timp.
Înflorește din iunie și până în august. Nu are nevoie de îngrijiri speciale și nici de îngrășământ. Crește și se ramifică mult și fiecare ramură face mai multe flori care rezistă multe zile în vaze ca flori tăiate. Înmulțirea se face prin divizarea rădăcinilor în primăvară.
Recomand aceste 2 plante de grădină celor care au spațiu mai mare în grădină, pentru că sunt plante mari, impunătoare cu înmulțire rapidă și nu au prea multe pretenții. Frumusețea florilor este un alt motiv pentru care le recomand.

Solanum sau mărul lui Adam

Este un arbust ușor de îngrijit, foarte decorativ prin fructele sale la început verzi, apoi portocalii și când sunt bine coapte roșu aprins. Din fructele roșii bine coapte se și înmulțește acest copăcel.
Un singur fruct are câteva zeci de semințe care, după ce au fost scoase din fruct și lăsate 2-3 zile să se usuce, se pun în vase mici și răsar foarte repede. Când ajung la 15-20 cm deja fac flori. Se ciupesc vârfurile pentru a se ramifica. Florile sunt albe, mici, fără a fi cumva importante, doar fructele fac ca acest copăcel să aibă aspect ornamental. Fiind un copăcel, are rădăcini lemnoase și cere udări dese. Dacă nu este udat pălește, dar imediat ce și-a primit rația de apă își revine. Are nevoie și de ceva îngrășământ o dată pe lună ca să crească, să înflorească și să facă multe fructe.
Vara îi place la soare în curte, iarna suportă temperaturi de 6-8 grade Celsius și să fie udat rar, doar atunci când pământul se usucă. Este foarte des atacat de musculița albă. Stropirile cu insecticide nu prea dau rezultate, dar dușurile dese cu apă nu foarte rece vor rezolva problema, căci musculițele fug de apă. Și dacă este ținut în curte, ploile îl ajută să scape de musculițele albe.
Fructele sunt atractive pentru copii, care le pot confunda cu alte fructe, de aceea este bine să nu țineți un asemenea copăcel dacă aveți copii mici, care nu înțeleg gravitatea înghițirii unui fruct din acest pomișor, căci sunt foarte otrăvitoare.
Dacă ați umblat cu fructele acestui arbust pentru a oferi cuiva, sau pentru a înmulți planta, nu uitați să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun.
Dacă totuși aveți un asemenea copăcel, nu-l lăsați să crească la voia întâmplării, ci faceți primăvara tăierile de formare a coroanei și chiar și vara rupeți din ramurile care cresc dezordonat și în locul ramurii rupte vor crește foarte repede lăstari tineri pe care îi veți ciupi când va fi nevoie.
Victorița Diaconu, Orlești-Silea, jud. Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply