Zambilele din grădină sunt bolnave. Ce e de făcut?

0

Zambilele din grădină sunt foarte ușor de cultivat, având necesităţi modeste în comparaţie cu alte plante. Foarte importantă pentru o înflorire sănătoasă şi abundentă este perioada de repaus cu temperaturi scăzute şi umiditate redusă din timpul iernii. Preferă soluri fertile, expuse la soare şi protejate de îngheţ în timpul sezonului rece.

Cu toate acestea, zambilele din grădină pot da uneori semne de îmbolnăvire. Descoperă care ar putea fi cauza și care sunt cele mai bune soluții pentru a le însănătoși.

Zambilele din grădină: simptome, boli și remedii

Frunzele prezintă linii gălbui, neuniforme, dinspre vârful frunzei spre bază, uneori chiar şi tulpina. Cu timpul devin maronii şi se usucă.

Această boală este produsă de o bacterie numită Xanthonomas hyacinthi. Se spune că nu rezistă peste iarnă, dar că este transmisă la plantare dacă nu se folosesc unelte dezinfectate. Atunci când cumperi bulbii, trebuie să ai mare grijă ca nu cumva aceştia să fie deja afectaţi: se verifică dacă sunt moi sau dacă prezintă caracteristici suspecte.

Această boală nu poate fi tratată. Trebuie distrusă planta infectată cu tot cu bulb. Deoarece, odată cu scăderea temperaturilor din timpul iernii, boala se elimină din pământ, nu este necesară o dezinfectare suplimentară.

Citește și Savoarea verii în livadă

Plantele nu se mai dezvoltă, stagnează brusc. Frunzele se îngălbenesc, la fel şi tulpina florală, care se desprinde de bulb cu mare uşurinţă.

Este vorba despre o ciupercă numită Sclerotinia bulborum, care este foarte invazivă, putând afecta şi plantele din vecinătate.

Este foarte important să se facă o dezinfectare a solului în care va fi plantată zambila, mai ales dacă este cunoscut faptul că au mai fost cazuri în acel loc. De asemenea, pudrarea bulbilor cu fungicide înainte de plantare ar putea fi o metodă de prevenire foarte eficace. În cazurile grave, plantele infectate trebuie înlăturate pentru a evita extinderea bolii.

Zambilele din grădină se decolorează pe toată suprafaţa, creşterea stagnează şi plantele putrezesc încet, fiind acoperite cu o depunere gri-cenuşie.

Sunt atacate de mucegaiul cenuşiu.

Este recomandată evitarea lucrărilor în jurul plantelor atunci când pământul este umed. În ceea ce priveşte combaterea, se vor folosi fungicide conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Citește și Rotaţia culturilor legumicole

Frunzele zambilelor se încreţesc uşor, devin diforme şi prezintă pete decolorate pe suprafaţa lor. De cele mai multe ori, primele semne se observă la baza plantei. Unele specii prezintă şi alte simptome, precum pete la baza florii sau pe aceasta. Florile care mai există se ofilesc şi, în timp, întreaga plantă piere.

Din păcate, zambila a fost afectată de un virus letal numit virusul mosaic.

Acesta nu poate fi combătut, plantele infectate vor fi distruse pentru a preveni extinderea lui şi la alte specii. Se va încerca combaterea insectelor care pot împrăştia boala.

Zambilele din grădină se dezvoltă în limite normale, dar nu înfloresc.

Nu au avut parte de repausul cu temperaturi scăzute şi umiditate redusă specific sezonului rece. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori dacă sunt cultivate în interior, la ghiveci.

În acest an, plantele nu va mai înflori.  Îşi vor relua înflorirea în primăvara următoare doar dacă este asigurată perioada de repaus. Pentru aceasta, vom dezgropa bulbii şi îi vom menţine într-o încăpere răcoroasă şi cu umiditate redusă.

Citește și Nuferii adoră soarele!

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply