Vacanta in muntii Dolomiti

0

Munții Dolomiți sunt mândri de unicitatea lor. Aceasta este dată de aspectul inconfundabil al masivelor muntoase abrupte și crenelate, de frumusețea și bogăția florei și faunei, de celebritatea unor eroi sau campioni ai sporturilor practicate aici și de limba ladină, un dialect care se vorbește numai în zona lor.

biserica Cortina d'Ampezzo muntii Dolomiti
Foto: Flori Lixăndroiu

Bisericile străjuite de munți din Cortina d’Ampezzo și de pe valea Cadore au interioare foarte frumoase și merită să fie vizitate.

În munții Dolomiți, regiunea de schi Cortina d’Ampezzo e una dintre cele mai cunoscute din Europa. Înconjurată de vârfuri înalte (precum Cristallo, de 2.939 metri), iarna e raiul iubitorilor de sporturi pe zăpadă, iar vara, al cicliștilor și amatorilor de ascensiuni. Pentru cei care pun sportul pe primul plan, succesul vacanței în Dolomiți presupune și alegerea bună a sezonului. Pentru hoinarii care caută doar frumusețea și liniștea și vor să vadă cât mai multe locuri și lucruri, perioadele de extrasezon (dar cu vreme frumoasă) mi se par ideale. Deși nu erau deschise toate hotelurile și locurile de agrement, noi am ales începutul lui iunie – și nu am regretat. Atât pentru atmosfera din locurile de cazare izolate și neaglomerate, cât și pentru diferența de preț, am preferat să nu ne cazăm la Cortina, ci într-una din micile localități din apropierea ei, într-un peisaj magnific și o liniște absolută, iar de acolo am făcut în fiecare zi câte un circuit, în care am combinat frumusețea naturii cu farmecul localităților din zonă. Nu o dată am oprit mașina ca să vedem mai de aproape și să fotografiem plaiurile înflorite sau pâlcurile de flori ascunse în desișul pădurilor care mărgineau drumul. Dacă vrei să le aduci acasă, nu trebuie să le rupi, magazinele de suvenire îți oferă tablouri cu flori presate, deosebit de frumoase. Dacă vrei să le privești și în grădina ta, poți cumpăra din aceleași magazine plicuri cu tot soiul de semințe de plante specifice florei locului. Dacă iubești florile de munte, în Dolomiți te vei simți extraordinar!

Articol adaptat din revista Casa lux – octombrie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Evora, un oraș aparte

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply