Evora, un oras aparte

0

Evora este un oraș din Portugalia. Deși nu este o destinație foarte cunoscută, merită o vizită. Iată câteva informații referitoare la Evora, precum și câteva obiective turistice din acest oraș!

strada ingusta din Evora Portugalia
Foto: Flori Lixăndroiu

Străzile foarte înguste, cu fațadele albe ale caselor și cu pavajul din pietre tipic portughez, te invită să le străbați și să le fotografiezi.

Cum ajungi la Evora?
O variantă este cea a excursiilor în Portugalia organizate prin agențiile de turism, care includ Evora în programul de excursii opționale. Alta ar fi să mergi pe cont propriu. Poți lua avionul până la Lisabona, iar de acolo mergi cu autobuzul sau cu trenul spre Evora (sunt cam 100 km, care se parcurg în aproximativ două ore). Poți zbura și la Evora, dar cu escală. Dacă mergi cu mașina, este bine să o lași într-o parcare în afara zidurilor orașului și să mergi pe jos (distanțele sunt mici, străzile – înguste, iar parcările – mai greu de găsit).

Când să mergi la Evora?
Am citit că lunile recomandate sunt iulie, august, septembrie și octombrie, dar eu am ales finele lui martie. Sub aspect termic, a fost minunat, dar norii s-au scuturat din plin deasupra noastră și am avut multe reprize de ploaie.

Cât să stai în Evora?
Pentru o imagine de ansamblu și ca să vezi obiectivele importante (dar nu pe îndelete și nu pe toate), îți este suficient un tur de o zi.

Câteva obiective turistice din Evora
• Biserica Sfântul Anton domină piața principală din Evora, în care se întâlnesc opt străzi. Fântâna ridicată aici în 1571 este alimentată cu “agua de prata” (apă de argint), adusă din nord-vestul orașului (unde se află un apeduct de nouă kilometri), și are opt izvoare, câte unul pentru fiecare dintre aceste străzi.
• Biserica Garcia nu era introdusă în programul excursiei noastre, dar întâlnirea cu ea a fost o surpriză foarte plăcută!
• Templul roman, așezat pe o bază de piatră înaltă de patru metri, a fost construit ca un omagiu adus împăratului Augustus.
• Palatul lui Manuel I, situat în Grădina Publică, este locul în care a primit Vasco da Gama ordinul de a-și începe călătoria de explorator.

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2014
Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Veliko Târnovo, o destinație aproape de casă

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply