Veliko Tarnovo, o destinatie aproape de casa

0

Veliko Târnovo este un oraș din Bulgaria. Este situat la marginea nordică a munților Balcani, la o distanță de cca 180 km de București (cca 120 km sud de punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse). Drumul cu mașina personală durează cca trei ore, fiind necesară cumpărarea unei viniete pentru drumurile din Bulgaria și plata taxei de pod la graniță (total: cca 10 euro). Mai multe agenții de turism organizează excursii de o zi (inclusiv cu opriri în Ruse și la bisericile din zona învecinată), la prețuri atractive. Veliko Târnovo este o destinație cu un farmec aparte, așa că merită să o iei în considerare. Iată mai jos o listă cu repere turistice!

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo
Foto: Lucian Dobraca

Catedrala Patriarhală din Veliko Târnovo se află în cel mai înalt punct al cetății. Distrusă integral de turci în 1393, a fost reconstruită și deschisă publicului în 1985.

Repere turistice

Începe vizita cu complexul fortificat de pe dealul Tsarevets. Patriarhia Bulgariei și Palatul Țarilor se aflau pe dealul Tsarevets, în inima regatului bulgar. De jur-împrejur se desfășurau palatele nobililor, în cadrul incintei fortificate. Zidurile și ruinele bine păstrate amintesc de o perioadă de glorie, din secolele XII-XIV, recunoscută de cronicarii vremii și de împărații bizantini de la Constantinopol. Veliko Târnovo a fost capitală timp de șapte secole.
Continuă cu un tur al orașului vechi, pe strada principală, dar și pe străduțele ce urcă sinuos pe pante către vest (vei avea o imagine panoramică asupra orașului). Include în program vizitarea unei biserici vechi (Biserica celor 40 de Martiri – secolul al XIII-lea sau Sf. Dumitru – este cea mai veche biserică locală; aici au fost încoronați primii regi bulgari, în secolul al XII-lea). Treci podul suspendat peste Yantra până la statuia fraților Asan. Încheie ziua cu o plimbare prin Arbanasi.

Articol adaptat din revista Casa lux – noiembrie 2014

Autor: Lucian Dobraca

Citește și Florența te cheamă să o revezi iar și iar…

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply