Dieffenbachia, decorativă și foarte ușor de îngrijit

0

Dieffenbachia este o plantă de apartament foarte decorativă și ușor de îngrijit. Planta acceptă și spațiile mai puțin iluminate, de aceea este una dintre cele mai populare pentru apartamente și firme.

Din genul Dieffenbachia fac parte cam 30 de specii care provin din America și Africa. Sunt foarte populare ca plante de interior, mai ales speciile amoena și picta, datorită culorilor frumoase pe care le au frunzele și faptului că nu au pretenții.

Dieffenbachia va arăta splendid, dacă o păstrezi în locuri cu lumină din belșug, dar unde nu ajung razele arzătoare ale soarelui. Ai grijă să-i oferi căldură tot timpul anului (ideal ar fi o temperatură undeva în jurul a 20-24 grade Celsius) și umiditate sporită. Pământul se păstrează umed vara, iar frunzișul se pulverizează adesea cu un jet foarte fin. Foarte bună la păstrarea umidității aerului este o tavă cu pietriș amplasată sub ghiveci, tavă în care torni periodic apă.

Iarna plantele se udă mai rar, evident deoarece temperaturile sunt mai scăzute, iar dușurile capătă caracter ocazional. Se plantează în soluri ușoare, fertile, bogate în humus, cu adaos de nisip pentru drenaj.

Se înmulțește ușor vara prin butași, fie luați din vârful lăstarilor cu 3-4 frunze, fie fragmente de lăstari cu câteva noduri. De reținut că nu se plantează direct, se lasă puțin să se usuce, după ce tăietura este tratată cu cărbune vegetal. Cel mai bine se dezvoltă într-un amestec de turbă cu perlit sau nisip. Dacă butașii se țin la cald și au umiditate suficientă, formează rădăcini după o lună. Se mai practică și marcotajul aerian, ca metodă de înmulțire primăvara.

Ca la toate plantele de ghiveci, primăvara se mută în alte vase, ori doar se împrospătează  stratul de pământ de la suprafață. Tot atunci se pot tunde pentru întinerire și plantele care au rămas fără frunze la bază, operațiunea stimulând generarea de frunze și lăstari. Atenție, aceste lucrări se realizează cu mănuși, seva plantei fiind toxică.

În sezonul cald, de două ori pe lună, se administrează îngrășăminte adecvate.

Dieffenbachia amoena se distinge printr-o tulpină înaltă (1-1,5 m), frunzele mari (până la 50 cm lungime), ovale, verde intens și pătate cu galben-crem de-a lungul nervurilor. Fiindcă se degarnisește de frunze la bază, arată bine în combinație cu alte plante pitice în ghiveci, care să mascheze tulpina. Sora ei, Dieffenbachia picta, arată mai mult ca o tufă datorită lăstarilor, este mai scundă și frunzele ating maximum 25 cm. Coloritul este similar, verde intens cu pete alb-argintii. Poate ar mai fi multe de adăugat, dar mă opresc aici. Plantele, asemenea copiilor, dacă le îngrijim cu dragoste și atenție, ne vor răsplăti cu frumusețea lor.

Citeste si:

sursa:  Gina Vlad, loc. Izvoru-Dulce, jud. Buzău/ sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply