Trei sfaturi pentru bonsaiul tau

0

bonsai-1171555_960_720Daca ai un bonsai sa stii ca te invidiez. Un bonsai este o mica minune, iar ingrijirea unui bonsai una dintre cele mai placute indeletniciri. Pentru bucuria ta si binele bonsaiului tau, trei sfaturi!

Udarea este marele secret. Lipsa udarii sau mentinerea lor un timp prea indelungat intr-un mediu cu umiditate scazuta le dauneaza foarte mult. Trebuie udat insa cu masura fara al supune la stres, nici prea multa apa, nici prea putina. In plus un bonsai nu suporta apa dura si nici pe cea clorinata sau calcaroasa. Ideala este udarea cu  ploaie sau cel putin filtrata. Un vechi proverb japonez spune sa-l uzi de trei ori: o data pentru vas, o data pentru sol si o data pentru planta.

Bonsai, arta arborilor miniaturali

Pamantul este esential pentru un bonsai sanatos. Tine cont de faptul ca pamantul de flori nu este deloc potrivit pentru bonsai. Are nevoie de un compost special pentru bonsai, pe care poti sa il prepari singur dupa reteta standard folosita de cultivatorii profesionisti: 50% materie organica si 50% pietris mruntit. Materia organica poate fi turba, frunze descompuse sau ace de pin, iar pietrisul pe care il folosesti poate fi nisip brut spalat sau pietricele de cremene maruntite la dimensiunea bobului de piper. Porozitatea solului utilizat la bonsai ajuta la  drenarea rapida a apei, de aceea solul pentru bonsai cu o structura granulara ajuta la dezvoltarea unei retele dense de radacini ce sustine masa frunzisului.

Bonsaiul in decoratiunile interioare

Un copac plantat intr-un ghiveci devine cu adevarat bonsai numai dupa modelare si ani de ingrijire atenta. Crengile copacului care nu corespund imaginii ce se doreste a fi obtinuta trebuie taiate, radacinile scurtate (cand ii schimbi pamantul si/sau ghiveciul) pentru a fi pastrat compact.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply