Totul despre tapet: cum îl alegi, cum se aplică, cum se scoate

0

Tapetul este o modalitate simplă și relativ ieftină de a da locuinței tale o nouă înfățișare fără prea mult efort. Considerat în anii anteriori demodat, acesta a revenit în tendințe, pentru că nu tapetul în sine era problema, ci modul în care era folosit. În acest articol îți vom explica cum ar trebui să îl alegi cu gust, dar și cum se aplică și cum se scoate de pe pereți.

Cum alegi tapetul potrivit?

Când auzi acest cuvânt te gândești automat la o locuință decorată fără gust și plină de mobilă demodată? Secretul este să alegi tapetul potrivit și să nu umpli toată casă cu el, în special dacă aceasta are dimensiuni reduse. Îți recomandăm să nu alegi modele extrem de complexe, care să sară în ochi, și să îl aplici doar într-o cameră sau chiar pe un singur perete.

Rolul tapetului nu este de a ieși mult în evidență, ci de a te ajuta să îți personalizezi încăperile. Astfel, el trebuie să se potrivească perfect cu piesele de mobilier și decorațiunile.

Alege un model delicat în camerele mici, eventual cu reflexe metalice, pentru a da senzația de mai mult spațiu.

Dacă tavanul este jos, o alegere ideală o reprezintă tapetul cu linii verticale. Cât despre liniile orizontale, acestea vor arăta bine dacă vrei ca pereții să pară mai lungi.

Iată câteva exemple de camere cu tapet din care te poți inspira:

Cum aplici corect tapetul?

Asigură-te ca peretele este drept și nu are denivelație, pentru ca tapetul să nu facă cute. Dacă observi dâre de vopsea pe perete, îndepărtează-le cu un șmirghel.

Pune pe jos folie de protecție și acoperă mobila de lângă perete, în cazul în care nu o poți muta.

Următorul pas este amorsarea pereților, neapărat făcută pe o suprafață curată, fără mizerie sau praf.

Folosind o rolă sau o pensulă lată, se aplică adevizul pentru tapet pe acesta, apoi pe perete. Se așteaptă 1 minut și jumătate, apoi se lipește tapetul pe perete și se nivelează bine.

În cazul în care marginea unei fâșii de tapet nu s-a lipit bine, folosește o pensulă subțire pentru a aplica din nou adeziv în acea zonă.

Cum scoți corect tapetul?

Acoperă prizele și întrerupătoarele pentru a nu intra lichid în ele.

Pregătește un amestec din apă caldă și un capac de balsam de rufe, pe care le combini într-o sticlă cu pulverizator.

Stropește peretele cu acest lichid, apoi lasă tapetul 15 minute să se înmoaie.

Deprinde tapetul din partea de jos, apoi trage ușor în sus până la tavan și repetă procesul cu fiecare bucată de tapet.

Este posibil ca în unele zone tapetul să se încăpățâneze să stea lipit. În acest caz, pulverizează din nou soluția și lasă 10 minute să acționeze, apoi răzuiește ușor cu un cuțit lung cu lama lată.

La final, prepară un amestec de apă caldă și detergent de vase cu care să cureți bine peretele, pentru a nu rămâne urme de adeziv. Îți recomandăm să folosești o cârpă care nu lasă scape.

Lasă peretele să se usuce bine (1-2 zile) până când aplici un alt tapet sau vopsea.

 

 

Surse foto: Unsplash (Dan Gold), Pinterest

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply