Tipuri de pompe submersibile – Ghid de alegere

0

Pompele submersibile sunt aparate multifuncționale care pot fi utilizate pentru drenarea apei sau pomparea apelor reziduale, pentru irigații ori asigurarea apei curente în locuințele din mediul rural și zonele din apropierea orașelor unde nu există încă o rețea de apă. După cum arată și numele lor, aceste pompe pot fi scufundate în lichidul care trebuie pompat și care, totodată, are rolul de a răci dispozitivul. Produsele sunt foarte rezistente și mult mai fiabile decât hidrofoarele clasice și pot fi destinate oricărui tip de aplicații, atât pentru uz casnic cât și agricol, comercial sau industrial. Însă, datorită diverselor tehnologii implementate, pompele submersibile se împart în mai multe categorii, în funcție de modul de funcționare, sursa și puritatea apei. Iată cum poți să alegi un produs potrivit în funcție de tipul de pompă dorit:

Pompe submersibile după sursa de apă

Un prim criteriu în funcție de care pot fi clasificate aceste aparate îl reprezintă sursa de apă. Foarte multe dispozitive se introduc în fântânile proprii din gospodării, însă există și pompe submersibile de suprafață.

Pompe submersibile pentru fântâni

Produsele de acest gen se introduc la mare adâncime și au rolul de a împinge apa la suprafață cu un debit suficient de bun pentru alimentarea locuinței sau irigații. Pompele folosite în fântâni sunt fixe și pot fi utilizate din aceeași poziție perioade îndelungate, iar pentru alegerea lor trebuie luată în calcul înălțimea maximă de defulare.

Pompe submersibile pentru apă de suprafață

Sunt concepute pentru a fi mutate cu ușurință și pot fi folosite dacă în apropiere există iazuri, lacuri sau diferite recipiente din care poate fi preluată apa. Ele pot împinge de zece ori mai multă apă decât pompele pentru fântâni, dr nu de la adâncimi mari.

Pompe submersibile după puritatea apei

În funcție de acest criteriu identificăm trei tipuri diferite de pompe submersibile. În general, produsele pentru fântâni transportă apă curată, însă cele pentru suprafață sunt capabile să funcționeze și în ape murdare.

Pompe submersibile pentru apă curată

Aceste pompe se folosesc la împingerea apei spre exterior, de obicei din fântâni, pentru consumul menajer sau irigații. Fiecare dispozitiv în parte funcționează luând în calcul anumite specificații referitoare la impuritățile din apă.

Pompe submersibile de ape murdare

În cazul în care apa prelucrată conține impurități, reziduuri și depuneri, este indicat să se folosească pompe pentru ape murdare rezistente la coroziune, special concepute ca să facă față extragerii de ape dure.

Pompe submersibile de ape murdare cu tocător

Utilizate în apele murdare cu impurități mari, aceste tipuri de pompe submersibile pot toca reziduurile din fose septice sau toalete, dar pot fi folosite și în construcții ori alte locuri cu apă în care există corpuri solide.

Pompe submersibile după modul de funcționare

Caracteristicile lor tehnice și modul de funcționare împart pompele submersibile în patru tipuri.

  • Pompe submersibile cu ejector – au o presiune crescută, pot împinge fluide de mare vâscozitate și sunt ideale în băile și bucătăriile aflate la demisol;
  • Pompe submersibile cu turbină – se folosesc în fântânile foarte adânci, asigură o presiune de lucru sporită și pot fi instalate cu succes pentru deservirea locuințelor și sistemelor de irigații;
  • Pompe submersibile cu plutitor – pot fi de suprafață și funcționează prin centrifugare, dar și pompe de mare adâncime, utile în special pentru case;
  • Pompe submersibile cu presostat – au un sistem electronic care reglează presiunea de lucru și se utilizează în sistem de hidrofor dacă distanța de la pompă și până la locul deservit este una mare.

Pompele submersibile sunt o alegere ideală pentru persoanele care locuiesc la casă și vor să beneficieze de apa din sursele subterane fără să depună prea mult efort. Aceste dispozitive folosesc un motor închis ermetic în corpul lor și au capacitatea de a pompa la suprafață apa necesară în gospodării sau zone unde se desfășoară diverse activități.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply