Stilul asiatic

0

Stilul asiatic – În cadrul amplului spațiu oriental sunt de remarcat stilul Asiei Centrale și de Nord și cel japonez, două direcții foarte diferite structural, care merită tratate individual.

Stilul asiatic 2

Stilul asiatic este unul dintre cele mai vechi și tradiționaliste stiluri din istoria artei și amenajărilor interioare. Exponentul Asiei Centrale și de Nord este China, care a imprimat principiile sale în toată această parte a Asiei. Dovezi ale artei chinezești datează încă din 1500 î.Hr., din timpul dinastiei Shang, de când se afla în circulație o versiune timpurie a manuscriselor chineze. Sensul magic, învăluit de mistere, al artei dinastiei Shang s-a atenuat în arta chineză târzie, mai detașată și mai contemplativă, dar s-au păstrat simboluri vizibile (pagodele și templele lui Buddha, dragonii, creaturile mistice, peștii aurii, scenele de luptă, maimuțele reprezentate în mișcare, picturile în care se combină în mod armonios imagini cu ideograme). Roșul în combinație cu negru sau albastru, mătasea fină, cusăturile cu fir delicat de aur, catifeaua somptuoasă, ceramica minuțios pictată, însemnele simbolizând superstiții sunt elemente estetice care nu s-au pierdut în timp.

Citește: Amenajările actuale în stil scandinav

Stilul asiatic 4

Stilul asiatic actual este construit pe principiile feng shui (termenul, în traducere liberă, înseamnă „vânt și apă“ și cuprinde știința și arta de a trăi în armonie cu mediul înconjurător), arta străveche care s-a construit pe conceptul de echilibru energetic, un ansamblu de principii de geomanție care afirmă că formele și mediul ambient pot influența principiul qi (suflu). Scopul este armonizarea locurilor în care oamenii trăiesc prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi), bazându-se pe teoria celor cinci elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) și pe principiile yin și yang. Această artă promovează introducerea în interiorul casei a unor elemente care simbolizează pacea, bunăstarea și fericirea. În practică: trebuie să dobândești un echilibru luând în considerare doar ceea ce face bine organismului și casei; aruncă toate obiectele sparte sau ciobite; evită dezordinea și fă curățenie regulat; aerisește locuința pentru ca energia să fie pozitivă. Expertul feng shui încearcă să reechilibreze forțele care se manifestă local pentru a ameliora sănătatea, prosperitatea și comportamentul persoanelor.

Citește: Trend: decor marocan

Ceramica specifică zonei este una dintre cele mai renumite din lume datorită supleței materialului și rafinamentului însemnelor.
Ceramica specifică zonei este una dintre cele mai renumite din lume datorită supleței materialului și rafinamentului însemnelor.

Citește: Stil tradițional românesc

Articol apărut în revista Casa și grădina

Producție: Mihaela Radu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply