Specialități de toamnă, decorațiunile cu dovleac

0

Se apropie sfârșitul toamnei, s-a copt alunul și mărul și părul și …dovleacul. În vremea copilăriei mele nu era an în care să nu sculptez un dovleac dolofan. Făceam din el felinar, pe care-l aprindeam seara și-l lăsam aprins în noapte, până se termina lumânarea.
Felinarul din dovleac este ușor de confecționat. Iei un dovleac de dimensiune medie și-i tai capacul. Scoți miezul, astfel încât coaja să rămână căptușită doar cu 2 cm de miez. Tai marginea de sus, unde ai făcut capacul, în zig-zag, iar cu un cuțit ascuțit tai ochii, gura și nasul. La sfârșit, cureți dovleacul de resturi și fixezi lumânarea în interior.
Un sfeșnic original, ușor de făcut și foarte ieftin îl confecționezi dintr-un dovleac mic, căruia îi tai capacul. Fixezi în interiorul lui, curățat în prealabil, o lumânare mai groasă. Înconjoar-o cu fructe și frunze de toamnă și vei avea un minunat sfeșnic, pe măsura așteptărilor tale.
Dacă ai un eveniment în familie și dorești să aranjezi o masă festivă în mod original, poți confecționa dintr-un dovleac mai mare, (căruia îi tai capacul și-l scobești), un sfeșnic în care poți pune mai multe lumânări parfumate (din cele care se găsesc turnate în pahare de sticlă, lumânări din gel) sau din cele plutitoare, caz în care umpli dovleacul cu apă. De jur împrejurul lor pui flori, multe flori de toamnă și sfeșnicul e gata.
O fructieră amuzantă și un efect de-a dreptul surprinzător o realizezi dintr-un dovleac tăiat și decupat tot ca un felinar. Acest suport poate fi folosit totodată pentru legume mici, pentru o masă festivă care va impresiona oaspeții.
Știu că în magazine se găsesc dovleci din ceramică, dar efectul pe care-l dă dovleacul natural transformat în obiect decorativ, este mult mai mare și, în plus, este o parte din splendoarea toamnei, pusă pe masa noastră.
Vă doresc o toamnă lungă și frumoasă!
Claudia Poppel, Hunedoara

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply