Semințe de plante furajere pentru agricultură

0

Cresterea animalelor reprezinta o ocupatie caracteristica pentru noi, romanii, acestea reprezantand materia prima pentru industria alimentara. De aceea, modalitatea de hranire a acestora trebuie asigurata in orice sezon, mai ales iarna, atunci cand animalele nu pot pasuna si nu pot obtine mancare din alte surse.

plante furajere

Iar plantele furajere constituie un rol important in acest sens. Iata principalele informatii pe care este bine sa le cunosti despre plantele furajere.

Ce sunt plantele furajere si pentru ce le folosim

Plantele furajere contin o valoare nutritiva ridicata fiind astfel utilizate pentru a hrani animalele. Principala caracteristica a plantelor furajere este reprezentata de utilizarea in mod integral a masei vegetale. Acest lucru implica  mai multe avantaje privind in special o mai buna valorificare a luminii solare, a apei de irigatie sau a ingrasamintelor.

Tipuri de plante furajere

Atat producatorii agricoli, cat si crescatorii de animale trebuie sa stie care este clasificarea plantelor furajere. Astfel, sunt cunoscute ce tipuri de plante furajere trebuie cultivate pentru a asigura hrana animalelor, fiind totodata adaptate tipului de sol si clima.

Gruparea plantelor furajere este realizata in categorii in functie de urmatoarele criterii:

 • Dupa durata ciclului biologic. Plantele fiind perene (golomat, ghizdei, paius, raigras), anuale (mazare, soia, porumb, grau, ovaz, secara) sau bienale (gulie furajera).
 • Dupa epoca de semanat. Plante ce trebuie semanate primavara, toamna sau in miriste.
 • Dupa tipul plantei. In aceasta categorie se incadreaza gramineele (porumb, grau, ovaz, raigras, golomat, obsiga) si leguminoasele (mazare, soia, trifoi, ghizdei, lucerna).
 • Dupa tipul sau modul de cultura. Exista culturi simple sau pure, culturi mixte, culturi intercalate, culturi in ogor propriu ori culturi in miriste.

Zonarea plantelor furajere

In ceea ce priveste zona in care sunt semanate anumite culturi de plante furajere, exista urmatoarele variante:

 • In zonele de campie solul este fertil si permeabil, cu o temperatura anuala a carei valoare este de peste 10 grade Celsius.

In aceste zone se poate semana lucerna atat in forma de cultura pura, cat si in combinatii cu graminee perene, in acest caz fiind recomandate amestecurile cu lucerna, golomat, raigras aristat ori hibrid.

In cazul solurilor in panta, cel mai indicat amestec furajer este cel format din sparceta, obsiga nearistat, raigras aristat ori hibrid.

Aceste tipuri de culturi pot fi exploatate atat prin furajare la iesle, cat si prin conservare sub forma de fan. Pe de alta parte, pentru exploatarea facuta prin pasunat, cel mai productiv amestec este unul obtinut din trifoi alb, raigras peren, golomat, raigras aristat ori hibrid.

 • In zonele colinare este specific solul acid, temperaturile caracteristice fiind cele intre 8 si 9,5 grade Celsius.

In aceste zone se poate semana trifoiul atat in cultura pura, cat si in amestecuri obtinute din trifoi rosu, raigras peren sau golomat si raigras aristat ori hibrid.

In cazul solurilor care se afla la altitudini mai inalte si unde temperaturile anuale sunt sub 8 grade Celcius, poate fi semanat trifoiul rosu in cultura pura sau in combinatie cu timoftica si raigras aristat ori hibrid.

Pentru exploatarile facute prin pasunat este indicat, de asemenea, amestecul in a carui componenta se afla trifoiul alb.

Tipuri de seminte de plante furajere pe care le utilizam

Utilizarea unor seminte certificate este recomandata pentru standardul inalt de calitate pe care acestea il au. Astfel de seminte de plante furajere pot fi extrem de rezistente in fata bolilor si, de asemenea, pot oferi un bun randament pentru culturi.

Printre semintele de plante furajere certificate se numara semintele de lucerna, de trifoi rosu, de raigras, de golomat ori de mazare furajera.

Alege cu atentie locul din care achizitionezi semintele de  plante furajere pentru a fi sigur ca vei primi seminte care iti vor oferi o cultura bogata.

Alte tipuri de plante folosite pentru furaj

Plantele furajere se impart in urmatoarele categorii:

 • Graminee anuale. Aici putem incadra porumbul, graul, iarba de sudan, ovazul, secara, sorgul.
 • Graminee perene. Din aceasta categorie golomatul este considerat cea mai valoroasa specie datorita  ritmului alert de crestere.

In categoria gramineelor perene mai sunt incluse raigrasul, paiusul, timoftica, obsiga, firuta sau ierbaluta.

 • Leguminoase anuale. Mazarea, soia si lupinul se incadreaza in aceasta categorie.
 • Leguminoase perene. Trifoiul alb sau rosu, ghizdeiul, sparceta si lucerna sunt plantele caracteristice acestei categorii.
 • Radacinoase. Astfel de plante sunt sfecla furajera, morcovul furajer.
 • Bostanoase. Din plantele bostanoase amintim pepenele furajer, dovleacul furajer, varza furajera sau gulia furajera.

Plantele din fiecare categorie au caracteristicile sale care le fac sa fie o buna alegere pentru a le cultiva. Spre exemplu, gramineele anuale reprezinta o sursa esentiala de hrana pentru animale, avand totodata avantaje importante pentru care merita sa fie semanate. Plantele din aceasta categorie nu sunt pretentioase, rezistand chiar si in conditii de seceta, iar daca le sunt asigurate conditiile potrivite de crestere, culturile vor avea productii foarte mari.

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto:


Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply