Semineuri clasice

0

Semineuri clasice – În zilele mai reci ale anului, momentele petrecute instalat confortabil în fața șemineului te vor face să te simți protejat de vremea ostilă de afară, destins, într-o atmosferă caldă și liniștitoare, creată de flăcările în mișcare. Pentru a ajunge la acest cadru idilic, trebuie să alegi modelul de șemineu potrivit casei tale. Prima condiție este ca acesta să se potrivească prin stil și format cu ambientul locuinței. Ai la dispoziție ansambluri formate din focar și finisaje, în stil clasic, rustic, contemporan, minimalist, extravagant, cu design exclusivist etc. Ține cont că cele mai multe șemineuri funcționează cu lemne, dar oferta include și modele pe bază de gaz sau modele decorative care funcționează cu bioetanol. În camera principală poți repartiza șemineului un loc central, dar la fel de bine poți alege să-l plasezi într-o nișă a peretelui sau într-un perete despărțitor.

Citește și (P) Cum sa construiesc un semineu profesional?

Seminee clasice
Un focar de calitate și finisajele cu materiale naturale pot reprezenta rețeta unui șemineu de vis. În imagine: șemineu clasic dotat cu focar norvegian Jøtul l 18 Harmony. Focarul este încadrat de o îmbrăcăminte realizată din cărămidă și ramă din calcar ornamental. L 74,5 x 
l 60 x h 115,7 cm. Foto: Stelcotech

Orice șemineu atrage privirile prin finisajul din jurul focarului – cadrul sau „rama“ ce încadrează „vatra“. Este foarte important însă să înțelegem buna funcționare a unui șemineu, pentru ca arderea să se desfășoare eficient și sigur. Un șemineu standard include un focar (componenta de bază), accesorii de montaj utile pentru buna funcționare (grile de ventilație și decompresie, care se instalează în hotă, cu rol de evacuare a aerului cald în încăpere), racord flexibil din inox, ce asigură legătura dintre focar și coșul de fum, coșul de fum pentru evacuarea gazelor arse. De cele mai multe ori, focarul are un rol strict funcțional, dar la unele modele minimaliste există tendința de a limita sau chiar de a exclude îmbrăcarea lor cu materiale de finisare. Cele mai multe focare sunt acoperite cu sticlă, însă există și modele deschise, cu consum mai mare de combustibil.

Citește și Incalzire electrica prin pardoseala.

Seminee clasice
Un cadru de șemineu realizat la comandă oferă posibilitatea de a-l armoniza cu obiectele învecinate. În exemplul alăturat, masca de șemineu Firenze, realizată din piatră și lemn masiv, face parte din ansamblul ce conține și piesele de mobilier. 
L 130 x l 46 x h 110 cm. Foto: Interior Store

De foarte multe ori, ideea de șemineu este strâns legată de imaginea și de zgomotul focului de lemne în centrul unei construcții masive, impunătoare. Cele mai multe semineuri clasice au un focar mare, încadrat de finisaje impozante, din materiale robuste: piatră brută, marmură, piatră ornamentală, cărămidă aparentă, zidărie tencuită etc. Amenajarea lor presupune de regulă un șantier de amploare. Pe lângă atmosfera romantică, homey, aceste șeminee clasice asigură o încălzire eficientă, grație calităților tehnice ale „instalației“, precum și esențelor de lemn folosite. Se recomandă esențele dure din lemn, cum ar fi carpenul sau stejarul, cu rezultate bune se pot folosi frasinul ori fagul, iar rășinoasele au eficiență sensibil mai redusă. În ultima vreme, multe modele de șemineuri sau sobe tip șemineu au fost concepute pentru a funcționa cu peleți – tije lemnoase de mici dimensiuni formate prin compactarea resturilor lemnoase, considerate ecologice și foarte eficiente caloric.

Seminee clasice
Conferă noblețe și prestanță interioarelor clasice și moderne. Ansamblul Parigi, brand Edilkamin, conține un focar Forte Plus de 18 kW, cu sistem precombustie, ușă relevabilă și geam serigrafiat. Finisajul tip ramă este realizat din marmură lucioasă de culoare roz pal, prelucrată manual. Dimensiuni variate. Foto: E.G.S. Building Construct

Citește și Solutii variate de incalzire electrica

Articol preluat dinr evista Casa Lux nr. 2/2016.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply