Despre ricin şi pomişor de roşii I

0

Vă scriu despre 2 plante tropicale, prima este ricinul sau pomul minune (Ricinus communis), pe care l-am îndrăgit pentru aspectul de pom cu frunze colorate divers şi multilobate. Şi a doua este pomul de roşii.
La noi ricinul este o plantă ierbacee, care atinge 2 m, în zonele de origine (Africa, India) creşte sub formă de tufă sau pom până la 10-12 m înălţime. În ţările tropicale cultura este folosită pentru extragerea uleiului, iar la noi pentru extragerea uleiului de ricin folosit în scop farmaceutic şi cosmetic. Frunzele sunt mari, palmate, cu 5 până la 11 lobi divers coloraţi, de la verde la roşu şi roşu închis. Florile sunt monoice, în raceme, cele femele sunt roşietice şi cele mascule sunt gălbui, apar din luna august până în octombrie. Seminţele cu aspect marmorat, sunt câte 3 într-o capsulă uşor ţepoasă care se usucă şi crapă când sunt coapte.
Înmulţirea se face prin seminţe, în martie, care se înmoaie în apă calduţă peste noapte. A doua zi se plantează în ghivece de 8 cm câte o sămânţă, în cameră. După ce cresc, se repică în ghiveci mai mare şi pot primi îngrăşământ soluţie în apa de udat. În aprilie se scot ziua afară pentru călirea răsadului. La sfârşitul lunii mai se plantează în grădină în locul dorit.
Continuarea acestui articol poate fi citită aici.

Text: Dorina Condrat

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply