Reguli pentru combinații florale reușite

0

Cu ajutorul unor combinații florale inspirate vei reuși să creezi niște imagini de vis. O cale sigură de a reuși este să mizezi pe efectul îmbinărilor coloristice armonioase și ton sur ton.

dalii pitice si gladiole in gradina
Foto: Flori Lixăndroiu

Combinații florale cu stil

Multe grădini sunt frumoase, dar numai unele au stil. Încearcă să subordonezi organizarea întregii grădini sau numai a unei părți a ei unei idei anume. De exemplu, manierei de îmbinare a culorilor. O grădină plină de culoare este veselă și bucură ochiul. Dar dacă repartiția culorilor este haotică, poate fi puțin obositoare. La polul opus, o grădină în care culorile sunt alăturate cu grijă este un balsam pentru privire și suflet, chiar dacă la prima vedere nu-ți dai seama de unde îi vine farmecul.

Combinații florale – nu există restricții

Nu există restricții; nu renunța la niciuna dintre florile tale preferate, dar alege-i vecini potriviți. Cu totul deosebite sunt combinațiile de nuanțe ale acelorași culori. Începe cu plantele perene, acompaniază-le între ele sau cu unele anuale. Varianta a doua îți oferă avantajul schimbării. Unele alăturări nu sunt doar frumoase, ci și utile: florile pe care le pui la baza trandafirilor urcători le maschează tulpinile fără frunze și flori, cele de la baza clematitelor le apără “picioarele” de soare… Nu uita că toamna trandafirii trebuie îngropați și plantele din jur nu trebuie afectate de această operație.

Combinații florale – reguli

O primă regulă este să alături flori ale căror condiții de viață sunt asemănătoare. Adică iubesc același tip de sol (neutru, acid sau alcalin) și au aceleași cerințe de lumină (locuri însorite, umbrite sau parțial umbrite). A doua regulă se referă la coincidența dintre perioadele de înflorire. O grădină frumoasă nu se face într-un an, ea cere răbdare. În funcție de zona din țară în care se află, aceleași plante au înfloririle decalate semnificativ și durează mai mult sau se trec mai repede. Notează când înfloresc cele din grădina ta și cât durează florile. La multe poți eșalona înflorirea în funcție de momentul însămânțării sau al plantării. Nu în ultimul rând: asigură armonia de culori în tot sezonul de grădinărit, din primăvară până toamna.

Articol adaptat din revista Casa lux – iulie 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Florile înalte conferă eleganță

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply