Pyracantha, vedetă în grădina toamnei

0

Pyracantha

Originar din Europa şi Asia de sud-est, Pyracantha este un arbust veşnic verde, foarte apreciat ca plantă ornamentală datorită florilor şi fructelor decorative. Primăvara te poţi bucura de florile albe cu parfum delicat care îmbracă tot arbustul, iar toamna până iarna târziu acestea sunt înlocuite de fructele mici şi viu colorate în galben, oranj sau roşu.

Dacă îţi plac păsările, cu atât mai bine, căci acestea vor cuibări în crengile dese şi vor folosi fructele drept sursă de hrană. Plantele din genul Pyracantha sunt pline de țepi periculoși, însă frunzele persistente, norii de flori albe și fructele în nuanțe intense de portocaliu și roșu sunt deosebit de atractive.

Citește și Scânteioarele multicolore din grădină

Pyracantha: un singur arbust, o infinitate de feluri în care poate crește

Exemplarele de Pyracantha sunt viguroase, putând atinge chiar și 6 metri înălțime. Suportă bine tăierile, de aceea pot forma garduri de 2,5 sau 3 metri înălțime; în acest caz, se planteaza doua pe metru. Însă Pyracantha arată bine și ca arbust solitar în mijlocul grădinii, ca punct focal, sau în dreptul casei, mascând un zid masiv.

Ramurile de Pyracantha sunt flexibile, făcându-le foarte uşor de dirijat. Aşa că le poţi urca pe spaliere, garduri şi ziduri, creând formele preferate. Pyracantha poate fi crescută şi sub formă de bonsai sau în containere pe terase, însă în aceste două cazuri îți recomand varietăți pitice, precum ‘Red Elf’ 2′, ‘Ruby Mound’ sau ‘Lowboy’.

Bonus! Deşi foarte amare, fructele de Pyracantha sunt comestibile şi poţi face din ele dulceţuri sau jeleuri.

Citește și Fructele pădurii din grădina ta

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply