Pune frunzele uscate la treaba

0

pune frunzele uscate la treabaŞtii tristul obicei al unor vecini de a aduna frunzele în grămezi înalte toamna şi a le da foc? Te-a deranjat vreodată fumul produs de astfel de focuri, mirosul de ars? Şi pe mine! De fiecare dată când văd astfel de focuri parcă văd arzând hârtii de 50 lei, la gândul că aceşti oameni vor da bani pe fertilizatori pentru gazon sau grădina, mulci şi compost.
Toţi aceşti bani cheltuiţi ar putea fi economisiţi doar prin folosirea frunzelor uscate.

De ce prezintă valoare pentru grădinărit frunzele uscate? Pentru că atunci când se amestecă cu solul:
– adaugă nutrienţi, printre care potasiu şi sodiu
– cresc fauna microbiană din pământ
– cresc semnificativ capacitatea solului de a păstra apă
– îmbunătăţesc structura şi calitatea solului.

Şi încă un lucru de ţinut minte: frunzele uscate sunt complet gratuite. Este extrem de uşor să le utilizezi pentru a-ţi îmbunătăţi grădina, aşa că dată viitoare când vrei să le maturi şi să le pui pe foc mai bine ia în calcul următoarele 5 moduri de a le utiliza în folosul tău şi al grădinii tale.

1. Taie-le şi pune-le peste gazon. Împreună, frunzele şi iarba tăiată adaugă carbon (frunzele) şi azot (iarba) în sol, reducând necesitatea de a adăuga ulterior fertilizatori comerciali.

2. Adaugă-le în răsadurile de legume. Le poţi adăuga întregi sau tăiate mărunt în orice fel de cultură de legume. Frunzele uscate se vor descompune peste iarnă în cea mai mare parte. Dacă vrei să nu rămână resturi după trecerea iernii taie-le cât mai mărunt. Pentru operaţiunea de tăiere poţi folosi un trimmer pentru tuns iarbă şi un tomberon sau un butoi: pune frunzele în butoi şi treci cu trimmerul prin ele până obţii dimensiunile pe care ţi le doreşti.

3. Fă-ţi mucegai din frunze. Mucegaiul din frunze conţine frunze ude care s-au descompus într-o substanţă neagră, bogată, asemănătoare pământului; această substanţă este un mulci perfect pentru plante. Fă o grămadă din frunze într-un loc unde nu vor fi împrăştiate de vânt sau fă 3-4 cercuri din plasa de gard, cu diametrul de 1 – 1,5 metri, pe care le vei umple cu frunze. Udă frunzele ca să te asiguri că vor mucegăi. Peste iarnă le poţi întoarce de câteva ori pentru a accelera procesul de transformare.

4. Adaugă frunzele în compost. Tăiate sau întregi, frunzele uscate se descompun în timpul iernii şi sunt perfecte pentru un compost de calitate. Şi mai bine: pune la păstrare frunze uscate în saci menajeri pentru vara următoare. Vara, când este cald găseşti din belşug “verzituri” pentru compost (verzituri care conţin azot). Dar mai greu de găsit vara frunze uscate, de care ai mare nevoie (conţin carbon) că să menţii procesul de creare a compostului.

5. Protejează plantele de exterior. Când se face frig afară şi plantele de exterior care sunt în ghivece intră în hibernare, alege un loc acoperit pe zonele de nord, vest sau est ale casei. Pune ghivecele la un loc, lipite de casă, ideal sub o etajeră. Pune un strat de frunze uscate deasupra, dedesubt şi între grupul de ghivece. Dacă zona este în bătaia vântului, o poţi încercui cu plasa de gard că să protejezi stratul protector de frunze. În acest fel atât plantele cât şi givecele pot trece iarna cu bine, atâta timp cât apa nu ajunge la ele şi nu îngheaţă.

În concluzie, cel mai nepotrivit lucru pe care să-l faci cu frunzele uscate? Să le arzi. Pe lângă faptul că dai cu piciorul unei oportunităţi de a-ţi îmbunătăţi calitatea solului, fumul rezultat poluează aerul, plus că există întotdeauna riscul unui incendiu.

De ce să faci asta când iată câte lucruri practice poţi realiza cu frunzele uscate?

Sursa foto: Photographee.eu – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply