Principalele plante melifere din Romania

0

Principalele plante melifere din Romania (3)Unul din motivele de mândrie ale românilor este, fără îndoială, frumusețea țării. Trăim pe plaiuri ce oferă cele mai variate forme de relief și avem peisaje superbe, însoțite de floră și faună diversificată.

Mai mult, avem 11 milioane de hectare de floră meliferă, ceea ce ne transformă într-un producător principal de miere pe piața europeană.

Plantele producătoare de nectar fac parte din categoria plantelor melifere care, pentru a produce mierea, sunt polenizate de albine.  Dar care sunt principalele plante melifere din România?

Citeste si: Aronia, arbustul minune

1. Teiul – Având culturile masive de tei în Iași și Tulcea, România se laudă cu o delicioasă miere de albine obținută de la acest tip de arbore. Fie că discutăm despre teiul alb, cel cu frunză mică sau cel cu frunză mare (acestea fiind cele trei specii importante de tei ce se regăsesc în țara nostră), acest arbore înflorește cu precădere în primele două luni de vară. Începând cu luna iunie, teiul cu frunză mare este cel care înflorește primul, fiind urmat de cel cu frunză mică, la o distanță de aproximativ două săptămâni. Spre deosebire de celelalte două specii, teiul alb înflorește în ultima săptămână a lunii iulie și oferă circa 1.200 kg de miere pentru un singur hectar.

Principalele plante melifere din Romania (5)

Citeste si: Salcamul, copacul parfumat

2. Floarea soarelui – Cunsocută pentru semințele sale consumate pe tot parcursul anului, floarea soarelui nu ajută doar în producția de ulei ci și producția de miere de albine. România este al doilea cel mai mare cultivator de floarea soarelui după Franța, cu o suprafață de aproximativ 900.000 de hectare cultivate anual. În funcție de calitatea culturilor, un singur hectar de floarea soarelui poate contribui cu o cantitate de miere ce variază între 30 și 130 de kilograme. Tot floarea soarelui este responsabilă cu majoritatea producției de miere din România, acoperind 40% din total.  Având nevoie de foarte mult soare, această plantă este favorizată de solul și clima de la câmpie și este întâlnită frecvent în județe precum Constanța, Galați, Giurgiu sau Ialomița.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

Principalele plante melifere din Romania (4)3. Salcâmul alb – Pădurile de salcâm alb se regăsesc în zonele de câmpie datorită rezistenței pe care o prezintă la temperaturi foarte ridicate. Condițiile solului nu îi afectează prea mult procesul de înflorire iar lumina solară puternică îl favorizează. Un singur hectar de pădure de salcâm alb poate oferi până la 1.200 de kilograme de miere de albine. Deși clima din zonă influențează perioada de înflorire, salcâmul alb își arată florile la mijlocul lunii mai iar procesul de înflorire durează până spre finalul lunii iunie.
Plantele de mai sus sunt cele repsonsabile cu producția de miere de albine din România anual.

Cu toate acestea, mai și alte plante melifere care pot contribui și ele cu câteva sute de kilograme (200-500) per hectar la producția anuală de miere. Dintre acestea, amintim: iarba șarpelui, coriandrul, salvia, anghinarea, cimbrișorul, păpădia, zmeura sau lucerna.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply