Poinsettia (steaua Crăciunului) – sfaturi de îngrijire

0

Poinsettia

Poinsettia sau Euphorbia pulcherima, cum este denumită ştiinţific, își face apariţia în casele noastre mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, fiind una dintre cele mai apreciate idei de cadou. Poinsettia este o plantă destul de pretenţioasă, dar frumuseţea cu care ne încântă privirile merită tot efortul nostru.

Poinsettia: remedii pentru cele mai cunoscute probleme

Simptome: frunzele cad prematur.

Cauze: schimbarea bruscă de temperatură, curenţi de aer.

Remediu: mută planta într-un loc ferit de curent. Pe timpul nopţii, plantei ii trebuie asigurată o temperatură de 16-18°C, iar în timpul zilei nu trebuie să treacă de 27°C.

Cauze: o altă cauză a căderii frunzelor poate fi putrezirea rădăcinilor datorită solului prea umed pe perioade îndelungate de timp.

Remediu: odată ce au putrezit rădăcicile, planta nu mai are șanse de supravieţuire, cel mai bun remediu fiind de fapt evitarea acestui fenomen prin menţinerea solului umed, dar fără ca apa să băltească.

Citește și Sculpturi vegetale – cum se realizează

Simptome: apariţia la axila frunzelor sau pe dosul acestora a unor formaţiuni albe, mătasoase.

Cauză: Poinsettia este atacată de acarieni.

Remediu: curăţarea în mod regulat a frunzelor cu un tampon îmbibat în alcool previne apariţia acestor insecte. Combaterea acestora se face prin aplicarea de insecticide conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Simptome: frunzele prezintă pete alb-cenuşii, de obicei circulare, care apar mai întâi pe frunzele bătrâne apoi se extind şi pe cele tinere.

Citeste si: Cadoul potrivit pentru fiecare zodie. Sfaturi si pentru Craciun si pentru Paste si pentru aniversari!

Cauze: planta este contaminată cu o formă de ciupercă care produce mucegai. Aceasta apare datorită unei umezeli excesive, provocată de lipsa drenajului sau de udarea excesivă.

Remediu: planta se va muta de lângă alte plante pentru a evita extinderea acestei boli, iar funzele atacate vor fi înlăturate cât se poate de repede. Se va asigura un drenaj corespunzător, iar udările se vor face regulat, fără excese.

Simptome: frunzele şi părţi din tulpină prezintă pete maronii care se extind repede. Florile se ofilesc prematur, frunzele cad, iar mugurii mucegăiesc; în cazurile avansate planta moare.

Cauză: Poinsettia este atacată de putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), care apare datorită umidităţii ridicate şi a lipsei circulaţiei aerului în cameră, uneori şi din cauza picăturilor de apă de pe frunzele acesteia, dacă persistă mult timp.

Remediu: imediat ce boala a fost observată, se vor înlătura părţile afectate, pentru a evita extinderea bolii. Se va aplica un fungicid conform indicatiilor de pe ambalaj.

Citește și Decor cu flori de violete

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply