Plantele cu flori pufoase sunt prezențe grațioase și de efect

0

Şi cele mai frumoase grădini se pierd în anonimat în lipsa unor elemente care nu doar atrag privirile, ci le şi surprind. Plantele cu flori pufoase sunt inedite, au un farmec numai al lor, care nu poate trece neobservat, şi îşi pun cu certitudine amprenta în peisaj.

Foto: Flori Lixăndroiu

Celosia este o plantă anuală foarte decorativă, grație inflorescenţelor cu aspect zbârlit. Are multe specii, care diferă prin formele şi culorile florilor. Arată bine pe un fundal de ierburi ornamentale.

Plantele cu flori pufoase îşi împrăştie prin grădini „aburul“ colorat cu o delicateţe care te îndeamnă să le mângâi, dar şi să te sfieşti să le atingi. Sunt multe, de la ierburi decorative la liane, de la tufe la arbori sau arbuşti… Au flori de o mare diversitate, pentru toate gusturile şi pentru toate grădinile, indiferent că sunt mari sau mici. Există câteva criterii principale după care ar trebui să le selectezi. Unul dintre ele îl reprezintă rezistenţa plantei la clima locului, altul este agresivitatea dezvoltării ei. Iarba de pampas, de exemplu, nu rezistă la iernile aspre (chiar dacă toamna nu o tai şi o legi ca să o protejezi) şi nu poate creşte oriunde. În zonele cu ierni blânde prin care trece cu bine se extinde şi poate sufoca grădinile mici. Nu cumpăra o plantă înainte de a te informa despre cerinţele ei. Dacă îţi doreşti un arbore de mătase, trebuie să ştii că are nevoie de mai mult spaţiu şi de un sol acid şi reține că înfloreşte numai după ce atinge un anumit grad de maturizare. Eşalonează frumuseţile pufoase pe parcursul anului: pentru vară – astilbe, Aruncus şi pufuleţi, pentru toamnă – ierburi ornamentale.

Foto: Flori Lixăndroiu

Când se trec, florile de Clematis tangutica devin un ghem de stamine arcuite şi strălucitoare.

Articol adaptat din revista Casa lux – iunie 2018

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply