Petunia, cum o îngrijești

0

Petunia cucerește prin florile sale divers colorate și parfumul delicat. Aproape în orice balcon sau grădină zărești petunii, fiindcă sunt puțin pretențioase și înfloresc bogat. Iată cum se îngrijesc!

Descriere

Petunia provine din America de Sud și are înălțimi de 20-60 cm. Florile, ce apar din iunie până în octombrie, sunt simple sau bătute și majoritatea sunt albe, lila, roz, roșii, galbene, dar s-au creat și soiuri bicolore sau pestrițe. Petuniile sunt darnice în flori și foarte rezistente la soare, secetă, vânt și chiar  ploaie scurtă.

Cum cultivi petunia

Petuniile au nevoie de mult soare și preferă soluri bogate în substanțe orga­nice, în special gunoi de grajd, cu puțin nisip pentru drenaj.

Cele semănate în februa­rie în răsadnițe se repică în aprilie‑mai, între plante lăsân­du-se o distanță de 25-40 cm. În aprilie se seamănă direct în grădină, dar rar, astfel încât să nu fie necesar repicatul.

Pentru ramificare și înflorire abundentă, ciupește vârfurile lăstarilor când planta are 10-15 cm și tunde plantele bătrâne.

Din martie și până toamna se administrează îngrășământ lichid pentru plante cu flori (cu  potasiu) la 2 săptămâni. Se îngrașă de 1-2 ori cu o soluție nutritivă de gunoi de pasăre diluată în apa de udat. Pui o parte gunoi uscat de păsări la 10 părți apă, lași cam 10 zile la fermentat în loc însorit și ferit, căci degajă miros urât, și adaugi un pic de soluție în apă curată. Petuniile se udă moderat.

Cum înmulțești petunia

Petuniile se reproduc prin se­mințe care înfloresc după 65-70 de zi­le de la semănare. Aduni capsulele cu semințe înainte să se deschidă. Semințele își păstrează puterea de germinație 3-4 ani. În cazul hibrizilor, se fac butași din vârfuri de lăstar, în martie-aprilie sau august.

Se cultivă ca anuală, dar dacă vrei să o păstrezi, toamna tai tulpinile de la ba­ză și o muți în locuri răcoroase, dar ferite de îngheț și cu ceva lumină. Iarna uzi rar, iar din martie aduci ghivecele cu petunii curgătoare la lumină intensă și începi udările normale. În 15-20 de zile cresc lăstarii, care se ciupesc la vârf.

Seamănă  petunii eșalonat, din luna februarie până în mai. Îndepărtează periodic florile trecute și  frunzele îngălbenite și te vei bucura până toamna de frumusețea lor. Scurtează lăstarii prea lungi și vor face iar flori.

Text: Monica Viericiu

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply