Perne și saltele pentru un somn odihnitor. Cum le alegi?

0

În zilele mohorâte de toamnă, când ploile reci și ceaţa pun stăpânire pe tot, parcă avem mai multă nevoie să ne răsfăţăm în confortul căminului, să ne înconjurăm de perne pufoase, în zeci de culori, să ne înfofolim în pături moi și să ne odihnim. Dar pentru a ne simţi cu adevărat bine, trebuie să alegem cu atenţie lucrurile din jurul nostru, mai ales când vine vorba despre perne și saltele. Iată câteva sfaturi!

Cum alegi pernele potrivite

Dacă vorbim despre pernuțele fantezie, cele care ne înveselesc fotoliul ori canapeaua, atunci putem spune că mai important este materialul cu care sunt îmbrăcate și care trebuie să se asorteze cu o tapițerie, cu o draperie sau un element de decor din încăperea respectivă. În cazul acestor perne umplutura trece în plan secund, adesea fiind folosite materiale mai ieftine și mai nepretențioase, inclusiv bucățele de burete. Iar forma depinde numai de inspirația designerului.

Lucrurile se schimbă radical când ne referim la pernele pentru dormit. Acestea se umplu cu materiale naturale gen puf (cel mai apreciat este cel de gâscă), pene, lână, fi bre de bambus, bumbac sau sintetice ca spumă poliuretanică, latex, microfi bră, fibre siliconate. Sunt de preferat umpluturile cu materiale naturale, care absorb foarte bine transpirația, sunt mai maleabile și mai rezistente în timp (până la 10 ani cele cu puf, față de 2 ani cât țin cele pline cu poliester).

Fețele de pernă și cearșafurile cele mai indicate sunt cele realizate din bumbac, cele din materiale sintetice favorizând apariția unor probleme ale pielii. Cât despre forma pernelor, ar fi multe de spus, aceasta deoarece ține de poziția preferată de somn. În general, bune sunt cele ortopedice, care asigură un suport optim zonei cervicale, eliminând astfel tensiunile ce pot duce la dureri neplăcute.

O postură corectă în timpul somnului presupune alinierea capului, spatelui și coloanei vertebrale în poziție normală, respectând curburile coloanei, deci fără înclinări nenaturale ale capului. Dacă te-ai săturat să tot înghiontești perna înainte de culcare pentru a o face confortabilă, poți alege modelele noi, cu spumă cu memorie.

De obicei, cine preferă să doarmă pe burtă are nevoie de o pernă mai subțire, cine preferă să stea pe o parte necesită o pernă ceva mai fermă și mai plină, iar cine este adeptul somnului pe spate se va simți bine folosind o pernă cu o parte mai joasă. Persoanele mai sensibile pot opta pentru perne cu umplutură hipoalergenică.

Reține că în cazul copiiilor mai mici de 3 ani nu se recomandă folosirea pernelor; pentru susținerea gâtului la bebeluși se folosește doar un prosopel rulat după sfatul medicului.

Pernele măsoară în general 10-15 cm grosime, se curăță la câteva luni și se înlocuiesc la 2-3 ani. Cele umplute cu materiale sintetice se pot pune în mașina de spălat la temperatura indicată de producător pe eticheta produsului. În cazul pernelor cu latex sau spumă cu memorie, spălarea se rezumă doar la husă, altfel umplutura se depreciază considerabil. Cele umplute cu materiale naturale este mai bine să se dea la curățătorie profesională. Dar și expunerea la soare intens și aer ajută la menținerea lor.

Cum alegi salteaua potrivită

Saltelele sunt umplute cu diverse materiale de la puf de gâscă, lână, spumă poliuretanică, spumă cu memorie până la arcuri plus straturi de vatelină sau alte materiale moi. La care se adaugă și o categorie aparte, cele cu apă, care se mulează fidel pe formele corpului, oferind susținere foarte bună. Pentru bebeluși și copii foarte mici se recomandă saltele din fibră de cocos, care permite circulația aerului și respirația, inclusiv când cel mic stă cu fața către saltea.

De reținut că rolul unei saltele este să asigure suport coloanei în toate zonele curbe, fără a o forța în vreun fel, de aceea sunt dăunătoare atât modelele prea moi, care aidoma unui hamac imprimă corpului o încovoiere, cât și cele prea dure, care nu permit sângelui să circule așa cum ar trebui prin tot corpul, ceea ce poate duce la amorțirea unor zone.

Specialiștii recomandă celor care dorm pe spate să pună o pernă mică sub genunchi, iar celor care dorm pe o parte să țină o pernă între genunchi. Gravidele se simt mai confortabil dacă în timpul nopții dorm pe o parte și îmbrățișează o pernă lungă, pe care își sprijină și piciorul aflat deasupra.

Pentru a beneficia de un somn liniștit, indicat este să întorci periodic salteaua pe o parte și pe cealaltă și să o rotești (partea unde ai ținut capul ajunge la picioare), pentru a-i păstra o formă optimă, să o lași cât mai des să se aerisească și să stea la soare, să o aspiri frecvent de praf și acarieni.

Saltelele au o garanție cuprinsă între 6 și 15 ani în funcție de producător. Dar în general se schimbă cam după 10 ani de utilizare. Așadar, dacă vrem să fim sănătoși, avem nevoie de suficient somn liniștit și de alegeri înțelepte în privința pernei și a saltelei!

Cum scapi de acarieni

Pe saltele și perne se găsesc organisme microscopice care se hrănesc cu pielea noastră moartă. Sunt acarieni, pot cauza iritații, alergii și nu ai cum scăpa de ei. Ca să reduci numărul acarienilor, curăță dormitorul cât mai des, având grijă să îndepărtezi orice urmă de praf, renunță la covoare și perdele, ține perna și salteaua la soare sau la temperaturi scăzute (sub 15 grade Celsius), cumpără perne și saltele cu umplutură sau husă din materiale speciale, schimbă des și calcă lenjeria de pat.

Citeste si: Boala secolului: lipsa cronica de somn suficient

Text: Monica Viericiu/Sursă foto: iStock/pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply