Pereții din baloți de paie

0

Grzegorz Gorski (arhitect din Polonia) și Maria Rădan-Gorska (sociolog), adică echipa Earth Safe Design, călătoresc prin ţară și promovează un mod sustenabil de construcţie a caselor, iar pe noi ne-au lămurit într-un interviu cum stă treaba cu casele cu pereţi din baloţi de paie.
Care sunt pașii în construirea unei case cu pereții din baloți de paie?
La fel ca pentru casele „convenționale”, înainte de a începe construirea unei case din baloți de paie trebuie realizat un studiu geotehnic care ajută la cunoașterea caracteristicilor terenului și la stabilirea unor criterii pe care construcția va trebui să le îndeplinească. Pe baza acestui studiu, inginerul structurist proiectează fundația clădirii. Proiectul casei este realizat de un arhitect, ținând cont de cerințele clientului și de condițiile impuse de certificatul de urbanism. Pentru că tehnologia de construcție cu baloți are o serie de particularități, este important ca proiectantul să aibă și experiență practică pe șantier. Construcția unei case de până la 150 mp poate dura patru-șase luni.

Foto: firmele mentionate
Care considerați că sunt avantajele unei astfel de case?
Pe lângă izolarea termică ridicată, pereţii din baloţi de paie tencuiţi cu pământ asigură un microclimat sănătos şi plăcut. Tencuiala de pământ absoarbe vaporii de apă şi reduce umezeala din interior. Atunci când atmosfera devine uscată, pereţii eliberează umezeala şi funcţionează ca un umidificator, făcând aerul uşor de respirat. În plus, deoarece pereţii „respiră”, nu apar probleme cu mucegaiul și igrasia şi riscul de alergii este redus. Tencuind pereții cu materiale naturale nu vă mai expuneţi chimicalelor prezente în majoritatea vopselelor din comerţ. Un alt avantaj este izolarea fonică. Datorită grosimii şi structurii pereţilor, eventualele zgomote din exterior nu vă vor deranja. De asemenea, pentru cei care doresc să construiască o casă cu un impact redus asupra mediului înconjurător, baloţii de paie sunt cea mai bună soluţie. Producerea materialelor precum betonul, oţelul sau cărămizile necesită un consum mare de energie, care creează poluare. Paiele, însă, sunt produse prin creşterea cerealelor care absorb emisiile de CO2 şi au un efect pozitiv asupra mediului.
Când este momentul optim să începem construcția unei astfel de locuințe?
Primăvara este momentul cel mai bun pentru a începe o construcție. Tencuielile naturale au nevoie de temperaturi de minimum 200C pentru a se usca, deci trebuie lucrat pe parcursul sezonului cald.
Cum explicați eficiența energetică a caselor cu pereți din baloți de paie?
Pereţii din baloţi de paie au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura din interior se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că se pot economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.
Foto: firmele menționate
Baloții de paie și umezeala. Cum îi ferim și cum îi putem proteja?
Pereții din baloți trebuie izolați foarte bine la contactul cu fundația și tencuiți la exterior, peste tencuiala din pământ, cu un strat de tencuială pe bază de var, care rezistă la apă. Și acoperișul trebuie să fie proiectat cu o streașină mai lată.
De la ce prețuri pornește construcția?
Prețul pentru acest tip de construcție pornește de la 350 euro/metru pătrat.
Linkuri utile: 
www.earthsafedesign.com, 
casedinbalotidepaie.ro,
www.natural-home4u.com.
Text: Elena Mihăescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply