Pasionată de goblen

0

GOSPODINA Hrib MariaDragă redacție,
Provin dintr-o localitate foarte frumoasă, întinsă între niște coline și cu o parte de pădure în celălalt capăt al localității.
Maria Hrib, loc. Siret, jud. Suceava
Localitatea se nu-mește Zamostea, unde locuiesc oameni calmi și ospitalieri. Acolo m-am născut, acolo am copilărit, acolo am învățat, iar liceul l-am făcut, bineînțeles, la Siret. M-am născut cu un talent, talentul de a desena. De mică, de la școala generală din sat, învățătoarea mea mi-a descoperit acest talent. Cât am fost la școală la generală am desenat foarte multe hărți la istorie și geografie, care îmi ieșeau perfect. Le scriam cu tuș și cu penița.
Cea mai mare pasiune a mea este și va rămâne desenul, pictura. În special florile sunt sufletul meu. Am continuat studiile la Liceul industrial auto din Siret, așa se numea pe atunci, în perioada 1976-1979. În treapta a doua de liceu am vrut să merg la Liceul Octav Băncilă la Iași pentru a susține examen la pictură, dar am întârziat  5 minute și profesoara respectivă nu m-a mai primit. Îmi pare rău și regret și în ziua de azi.
Prin anul 1991 am descoperit goblenul. Stau noaptea până târziu, mă scol mai devreme și până merg la serviciu cos. Primul goblen pe care l-am cusut a fost un peisaj foarte frumos „Primăvara de la Focșani”. Eu nu mă temeam că este mare (18-36 cm), deoarece la școală am făcut lucru manual, am cusut pe etamină, am croșetat rozete. Am umblat prin sat pe la vecinele mele și de la care aveau modele frumoase pe carpete, șervețele, cum se făceau atunci, luam acasă. Am un caiet cu modele scoase pe hârtie milimetrică (se găsea atunci) și tot cu penița subțire cu tuș negru delimitam culorile și le coloram cu ce culoare trebuia. După ce am cusut vreo 15 goblenuri, a venit la mine cineva din zona noastră, o doamnă, și le-a cumpărat pe toate.
Acum, ce vedeți în poză, tot pentru ea le-am cusut. După atâția ani de zile, s-a reîntors și le-a mai comandat pe acestea. Spre Crăciun primesc o veste proastă, doamna, prietena mea, din păcate a plecat dintre noi la ceruri. Dumnezeu s-o odihnească în pace.
Poate îmi găsesc, odată cu această primă scrisoare, noi prietene din această țară, deoarece cos și acum chiar dacă nu am comenzi. Am acasă foarte multe, înrămate și neînrămate cu flori, peisaje religioase.
Pentru cine dorește să ia legătura cu mine, las numărul de telefon: 0745.990.167. Închei și vă doresc numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply