Palmierii de apartament. Cateva sfaturi

0

palmierii de apartament (2)Palmierii de apartament sunt ideali pentru interior. Palmierii de apartament sunt realativ ușor de îngrijit sunt extrem de decorativi, cresc repede și pot împodobi locuile umbrite din casă. Prima caracteristică pe care o au palmierii de apartament este faptul că sunt zeci de specii, fiecare având nevoi diferite, așa că se poate spune că există o soluție perfectă pentru fiecare casă și pentru cele mai variate condiții.

Citeste si: Bambusul de apartament

Teoretic palmierii de apartament sunt plante tropicale care au nevoie de lumina și apa din belșug, dar în fapt unora le place apa, în timp ce alții au nevoie doar pe foarte puțină apa. Altora le place umbră, cu sol umed și lumina solară directă redusă. Pentru a alege soiul de palmier ideal pentru condițiile pecare le ai în casă cere sfatul unui specialist, din florării sau din magazinele de specialitate.

Palmierii de apartament ca toate celelalte plante au nevoie de echilibrul perfect între lumina, umezeală, îngrășăminte și căldură, raportat la tipul de plantă, pentru a se dezvoltă bine și frumos, chiar și în spații închise.

Citeste si: Citrice in casa. Un mandarin in ghiveci

Ca reguli general trebuie spus că palmierii de apartament iubesc căldura și sunt afectați grav de frig. Există palmieri de interior care se simt bine în intervalul de temperatură 16-25 de grade, aceștia fiind varianta ideală pentru înterior. Dacă vrei palmieri de apartament cele mai bune alegeri sunt palmierul pitic (Chamaedorea elegans) și Kentia (Howea forsteriana). Aceștia suportă lumina filtrată din case și suportă să stea o parte din zi în umbră.

Una din caracteristicile generale pe care le au palmierii de apartament este acela că vor crește repede, astfel că vasul în care stau trebuie schimbat relativ des (de doua-trei ori în interval de doi ani). Partea bună este că în momentul în care au ajuns la dezvoltarea dorită, tot ceea ce trebuie să faci este să-i păstrezi în același ghiveci vreme de mai mult de un an. Dacă nu-i schimbi vasul, rată de creștere va fi încetinita. Chiar și așa palmierul va continua să creasă, astfel că pentru exemplarele mari, tunderea și rărirea este obligatorie.

Folosește ghivece cu scurgere bună și nu le pune niciodată prea multă apa. Palmierii de apartament au nevoie de un sol ușor nisipos și vase cu scurgere perfectă. Nu lăsa niciodată rădăcina palmierului să stea în apă și nici apa să băltească în farfurie.

Pentru o bună dezvoltare folosește îngrășăminte cu potasiu.  Frunzele îngălbenite sunt un semn de deficiență de potasiu. Palmierii trebuie tunși, o dată pe an, iar funzele galbene sau uscate trebuie îndepărtate constant. Tunderea trebuie făcută, însă cu multă atenție, funzele în exces urmând a fi îndepărtate treptat, la câteva zile distanță și niciodată, toate dintr-o dată.

Citeste si: Un smochin in ghiveci

Palmierii de apartament nu au probleme cu bolile și dăunătorii. Cel mai mare pericol rămâne însă atmosfera prea uscată și păianjenul roșu. Pentru prevenirea acestor probleme palmierul trebuie spălat cu dușul. dacă exită urme de acarienti spala trunchiul palmierului cu apa și sapun natural, iar dacă atacul este masiv trebuie spălate și frunzele. Un duș regulat cu cu apa caldă evită aceste probleme, iar palmierii de apartament își vor împodobi casa multă vreme.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply