Olanda isi asteapta turistii

0

Olanda are ce oferi turiștilor cu cele mai diferite gusturi și așteptări. Iubitorii de arhitectură vor admira stilul orașelor străbătute de canale și al clădirilor înguste, cu fațade elegante, doritorii de imagini-simbol vor fotografia morile de vânt și podurile care se ridică pentru trecerea vaselor, împătimiții de istorie și artă se vor orienta către castele sau muzee… Singulare sau grupate, cu modele diferite, morile de vânt, însuflețite de prezența păsărilor de apă, sunt unul dintre subiectele preferate ale fotografilor. Morile de vânt nu sunt doar frumoase, ci și funcționale (unele pompează apa, altele, precum cea de vopsele, macină…). Intră în ele ca să vezi cum lucrează și cum le este organizat spațiul interior!

case traditionale Olanda
Foto: Flori Lixăndroiu

Merită să vizitezi casele tradiționale din sate înconjurate de grădini frumoase. Multe își reflectă frumusețea în oglinda apei canalelor (care aici sunt o prezență firească).

Ce e de văzut în Olanda
Dacă nu știi ce e de văzut în Olanda, iată câteva recomandări. Amsterdam merită un popas mai lung: este un oraș cu o atmosferă aparte, are clădiri istorice, biserici, muzee… Străzile largi ale orașului Amsterdam, mărginite de fațade pe cât de tipice, pe atât de variate, sunt străbătute de o rețea de canale animată de forfota ambarcațiunilor (de la vaporașe la bărci). “Zilele Grădinilor Deschise” reprezintă o oportunitate de a vedea grădinile unor clădiri vechi remarcabile, dar și interioarele unora dintre ele. Ansamblul morilor de vânt de la Kinderdijk este vizitat intens. Acest sat se află pe un polder pentru a cărui drenare, în 1740, s-a construit un sistem cu 19 mori de vânt. Castelul Haar, aflat în Haarzuilens, la opt kilometri vest de Utrecht, redă fidel aspectul lui neogotic dintr-o istorie lungă, cu perioade de glorie, decădere, distrugeri și reconstruiri…

Articol adaptat din revista Casa lux – aprilie 2014
Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Vacanță în munții Dolomiți

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply