Parfumurile de cameră pot dăuna sănătății. Ce alternative există?

0

Frecvent utilizate pentru a îndepărta mirosurile neplăcute din locuință, parfumurile de cameră pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea noastră.

Imaginează-ți că ești într-o grădină de flori, o pădure de brad, că tai o lămâie sau că ești pe o insulă tropicală la apusul soarelui și simți din plin briza oceanului. Acestea sunt imaginile pe care parfumurille de cameră ni le induc, prin aromele lor.

Substanțele păcut mirositoare au efecte benefice asupra psihicului. Fenomenul nu este o iluzie! Memoria olfactivă funcționează după principii diferite. Este o memorie de foarte lungă durată. Stimulii olfactivi plăcuți pot activa celelalte zone de memorie ale cortexului uman și pot aduce în câmpul conștienței stări și emoții pozitive.

Mulți dintre noi nu știm că mii de substanțe chimice sintetice sunt utilizate pentru a crea parfumurile de cameră. Iar aceste arome toxice se găsesc și în produsele de curățat. Toate au efecte serioase pentru sănătate.

Parfumurile de camera, aromele din produsele de curățat sunt fabricate din compuși organici volatili, care includ formaldehidă, esteri, alcool, benzen sau alți derivati aromatici din petrol. Fiecare în parte este extrem de toxic. De regulă sunt pe lista neagră a compușilor care produc unele dintre cele mai grave maladii.

Plămânii absorb substanțele toxice

Când folosim un produs parfumat în casă, îl inspirăm, iar plămânii absorb aceste substanțe toxice. Astfel de compuși pot fi detectați în sânge, urină și țesutul adipos la aproape orice om testat. Nivelurile acestor substanțe chimice este proporțional cu cantitățile de produse parfumate (odorizante, produse de curățare, inclusiv cosmetice), pe care le folosim. Mai mult, femeile au o sensibilitate crescută față de acestea și niveluri mai mari de astfel de substanțe toxice în sânge. Și asta nu e tot! Femeile pot transmite aceste substanțe chimice copiilor în timpul sarcinii și alăptării.
Expunerea la aceste substanțe chimice crește riscul apariției de astm bronșic la copii și, în același timp, produce iritarea ochilor, a tractului respirator, amețeli și dureri de cap, după cum arată un studiu prezentat în cadrul Colegiului American pentru Alergii, Astm și Imunologie. Pot produce alergii  sau le pot înrăutăți pe cele existente.

Cum eviți chimicalele toxice din odorizante

Evident că primul pas este evitarea oricăror odorizante chimice pentru casă și identificarea, de pe etichetă a tuturor compușilor pe care acestea le conțin. Dar de cele mai  multe ori în spatele cuvântului „parfum”, care apare pe cosmetice, produse de curățenie și odorizante se ascund cele mai ciudate substanțe chimice.
Deși este o alegere nedreaptă trebuie să ne abținem pe cât posibil de a folosi astfel de produse sau să ne asumăm potențiale riscuri pentru sănătate.
odorizantele de cameră

Alternative?

Mereu există alternative! Pur și simplu deschide fereastra și aerisește încăperea. În locurile poluate cel mai bine este să aerisești dimineața devreme. O soluție sunt filtrele de aer și menținerea curățeniei.

În baie, păstrarea curățeniei menține un aer proaspăt. Surse de mirosuri neplăcute sunt și mucegaiurile, iar elimnarea lor se poate face cu un dezumidificator sau cu instalație de ventilare.

În bucătărie, hota este un ajutor de bază care menține aerul proaspăt. Bicarbonatul și zațul de cafea absorb mirosurile neplăcute.

În casă, frunzele de dafin uscate sunt un deodorizant excelent. Pur și simplu pune cateva bețe de chibrit într-o farfurie și câteva frunze de dafin deasupra. Dă-le foc. Fumul rezultat are capacitatea de a absorbi mirosurile neplăcute.

O lumânare de ceară de albine aprinsă purifică aerul.

Florile uscate (menta, levănțica, sulfina) parfumează plăcut. Dar trebuie ținut cont ca pot produce alergii celor foarte sensibili.

Fă un ceai cu un băț de vanilie și o cană de apă. Fierbe apa și când clocotește pune bățul de vanilie. Acoperă bine și las-o să se răcească. Pune apa cu tot cu pastaia de vanilie într-o stică cu pulverizator. Pulverizează o dată, de două ori în camera în care ai nevoie de un miros plăcut. La fel poți proceda cu un băț de scorțișoară, doar că acesta trebuie fiert în apă, câteva minute.

Tămâia este un odorizant și un dezinfectant natural. Nu te teme că aroma din casă va semăna cu cea din biserică. O boabă de tămâie va parfuma într-un mod special camera.

Citeste si: Arome care-ți schimbă starea de spirit

sursa foto: pexels.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply