Maturarea vinurilor în butoaie mici de stejar (I)

0

După o scurtă pauză îți scriu din nou să-ți transmit „La mulți ani!”, la majorat. Te afli într-o armonie deplină cu foarte mulți cititori care, ca și mine, fac parte din marea și frumoasa familie Practică. Dar să vorbim despre maturarea vinurilor.
În această perioadă ne ocupăm cu păstrarea și maturarea vinului. Hippocrate, părintele medicinei, spunea că: „Vinul este un lucru ce se potrivește de minune omului, fie el sănătos sau bolnav, dacă și-l administrează cu bună cuviință și dreaptă măsură.”
După o perioadă în care butoaiele din lemn au fost aproape abandonate datorită industrializării sectorului vinicol, în ultimii ani s-a revenit la folosirea lor. Acestea sunt bune mai ales la vinificarea și maturarea vinurilor de înaltă calitate, la așa-numitele vinuri „de gardă”, adică vinuri care vor fi date în consum numai după o perioadă lungă de maturare la butoi. Pentru vinurile de înaltă calitate, de preferat sunt butoaiele din lemn de stejar de capacitate redusă, la care pătrunderea aerului prin porii doagelor este lentă, dar constantă. Cel mai cunoscut tip de butoi utilizat la maturarea vinurilor de marcă este așa numitul barrique bordelaise, folosit inițial în renumita podgorie Bordeaux, Franța, care are o capacitate de 225 litri. Denumirea provine din limba gasconă: barrico înseamnă butoi. Datorită popularității pe care și-a căpătat-o în ultima vreme, denumirea de barrique se folosește în prezent în toată lumea.
Caută și a doua parte a articolului!
 Niculae Vlad, loc. Izvoru-Dulce, com. Merei, jud. Buzău

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply