Marmaris, perla rara a litoralului turcesc II

0

O vacanță în Marmaris este o variantă ce merită să fie luată în calcul atunci când îți faci planurile de concediu. În timpul unui sejur nu rata câteva obiective turistice ușor de atins: insula Rodos se află la doar aproximativ o oră de mers cu o navă rapidă (ai astfel ocazia să vizitezi locuri din două țări de la o zi la alta); la insula Cleopatra se ajunge cam într-o oră și jumătate (jumătate de oră pe șosea), iar acolo vei găsi o plajă unică, cu statut de rezervație protejată (cu nisip format din cochiliile unor scoici minuscule), iar în circa două ore de mers cu vaporul ajungi în delta râului Dalyan, paradis al țestoaselor mari și loc încărcat de vestigii istorice.

statiunea Marmaris, de pe litoralul turcesc
Foto: Lucian Dobraca

Două mări, simfonii de nuanțe și condiții de cromoterapie. Dacă într-o zi ai admirat albastrul ultramarin al Mediteranei, mută-te a doua zi pe apele Mării Egee (20 km spre nord). Aici domină turcoazul, tapetat cu insule de indigo (peste locurile cu vegetație mai abundentă în adâncuri).

Insula Cleopatra – legendă și unicitate

Micuța plajă este îngrădită, păzită, iar accesul este permis doar pe o bandă de un metru la ieșirea din mare. Are statut de rezervație, în care se protejează nisipul creat în milioane de ani prin cochiliile unor mici moluște care viețuiesc doar aici. Nisipul are consistența unor boabe de mac fine, iar culoarea este alb-crem. Numele insulei vine de la legenda locului: se spune că nisipul ar fi fost adus din Egipt de împăratul roman Marcus Antonius pentru a-i amenaja o plajă iubitei lui, Cleopatra a Egiptului, ca loc pentru luna de miere.

Articol adaptat din revista Casa lux – septembrie 2014

Autor: Lucian Dobraca

Citește și Marmaris, perla rară a litoralului turcesc

Citește și Concediu în Opatija

Citește și Concediu în Muntenegru

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply