Livada cu pomi columnari

0

Dacă ai o grădină mică, apelează la pomi columnari. Există multe soiuri, ocupă puțin loc și dau recolte considerabile, mai ales raportate la dimensiunile lor.

Pomii columnari încă sunt destul de puțin cunoscuți, deși nu mai reprezintă o noutate. Aceștia sunt ideali într-o grădină care nu se poate lăuda cu dimensiuni generoase. Așa că, dacă ești proprietarul unei asemenea grădini, merită să iei în calcul varianta de a apela la astfel de pomi pentru livada ta.

pomi columnari mar
Foto: Flori Lixăndroiu

Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor!

Atunci când te-ai hotărât să cumperi niște pomi columnari pentru livada ta, este bine să întrebi dacă soiurile pe care dorești să le achiziționezi sunt autopolenizatoare. Nu le tăia vârful la plantare, ci numai atunci când pomii ating înălțimea dorită – în general, aceasta este de 2,5-3 metri. Scurtează ramurile laterale progresiv, de sus în jos, până la obținerea unei coroane dese, de formă aproximativ cilindrică. Vestea bună în cazul în care îți dorești astfel de pomi în grădina ta este că găsești tot ceea ce îți poți dori pentru o livadă: meri, peri, pruni, cireși, caiși, piersici de mai multe soiuri, chiar și arbuști fructiferi – ca muri, coacăzi sau agriși.

Magazinele de profil oferă meri columnari pentru grădini, unii realizați și la noi în țară, dar și miniaturali, pentru ghivece.

Coacăzii columnari nu numai că rodesc foarte bine, dar sunt și potriviți pentru garduri vii compacte și frumoase, decorate de chiorchini de fructe roșii sau negre.

Columnarii plantați în linie se tund, se culeg și se udă foarte ușor (de exemplu, cu un sistem de irigare prin picurare).

Distanțele de plantare la columnari sunt mici, dar variază. Dacă nu ai informații certe de la furnizor, plantează-i mai bine mai lejer decât prea înghesuit.

Articol adaptat din revista Casa lux – martie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Flori care cresc pe trunchi – ideale în grădini mici

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply