Linii curbe pentru o gradina aparte

0

Aspectul grădinilor poate fi “îndulcit” cu ajutorul unor linii curbe. În plus, acestea dau senzația unui spațiu mai mare. Curburile de tot felul nu sunt doar apanajul aleilor, ci în egală măsură al suprafețelor acoperite cu flori sau gazon, al scărilor sau al pavajelor.

Grădinile în care domină liniile drepte au stil, dar par prea disciplinate și elaborate, pe când cele cu linii curbe au o frumusețe mai firească, mai naturală… Poți folosi linii curbe peste tot, de la forma plantelor la aleile sau accesoriile grădinii. Există multe plante frumos rotunjite, ierburi de tot felul, tufe de hortensii… Cele mai bune efecte de mărire și “îndulcire” a spațiului se obțin prin trasarea în formă curbată a unor alei, a rondurilor de flori, a ochiurilor de apă. Accesoriile au și ele rolul lor: poți alege o masă rotundă sau ovală, o bancă sau un scaun cu șezut rotunjit ori spătar curbat… Dacă amenajezi o scară pe un teren în pantă, nu o face dreaptă, ci dă-i o formă curbată, pentru că arată mai bine și este mai ușor de urcat. De exemplu, pe un teren în pantă ușoară, o scară din discuri de piatră are un efect vizual remarcabil. Pentru a-l spori, dă scării o ușoară formă curbată și scoate câteva trepte din rând, dar nu prea mult, pentru ca mersul pe scară să nu se facă în zigzag. În ceea ce privește pavajele, trebuie dezvăluit un mic secret, de care este bine să ții cont: întrepătrunderile liniilor curbe de tot felul dintre suprafețele pavate diferit sunt foarte plăcute ochiului.

linii curbe delimiteaza o alee cu pietris
Foto: Flori Lixăndroiu

Marginile din plante verzi sau înflorite, cu unduiri neregulate lărgesc sau îngustează aleea într-o manieră de o naturalețe cuceritoare. Alegerea pietrișului ca pavaj este soluția optimă în acest caz.

Articol adaptat din revista Casa lux – august 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply