Invata cum sa lacuiesti mobilierul de lemn in mod corect

0

Finisarile cu lac ajuta nu numai la conservarea lemnului, ci asigura protectia acestuia de zgarieturi si pete. Un lac lemn eficient contribuie de asemenea la evidentierea texturii si culorii materialului lemnos, pe care il infrmuseteaza. Daca urmariti cu atentie si respectati indicatiile de mai jos veti invata cum sa aplicati singuri si corect lac peste mobilierul de lemn.

Pregateste lemnul si spatiul de lucru

Lacul este materialul de finisaj cu uscarea cea mai rapida. Este mai durabil selacul, dar trebuie aplicat in mai multe straturi subtiri. Produsele de lac lemn disponibile pot fi lucioase sau mate, clare sau in culori transparente, astfel ca nu duceti lipsa de optiuni pentru lacuirea si ornamentarea mobilierului de lemn.

Lacul pentru lemn poate fi aplicat pe o suprafata vopsita in prealabil, cu scopul de a o proteja, sau poate fi folosit pe o suprafata nevopsita. Retineti insa ca finisajele vechi trebuie curatate inainte de lacuire.

Lemnul care trebuie finisat cu lac trebuie pregatit in avans: inainte de aplicarea lacului este important ca acesta sa fie slefuit si sigilat in mod corespunzator. Imediat inainte de aplicarea lacului, mobila de lemn trebuie curatata cu o carpa. Zona de lucru trebuie de asemenea protejata cu ziare sau cu orice alta suprafata de protectie.

Pentru o uscare cat mai rapida si uniforma, asigurati-va ca ventilatia este adecvata.

In functie de tipul de lemn pe care urmeaza sa il lacuiti, puteti opta pentru un spary pulverizator sau pentru pensula. In cazul in care doriti sa lacuiti piese de mobile, este necesar sa folositi spray-ul pulverizator.

Lucreaza atent si fara graba

  • Inainte de aplicarea lacului, testati spary-ul pe o bucata de ziar, carton, sau pe o suprafata de lemn pe care nu o intrebuintati. Testati pulverizatoru pana cand v-ati incredintat ca detineti un control suficient pentru a aplica lacul peste mobila;
  • Aplicati lacul incet si uniform, tinand spray-ul in pozitie verticala la aproximativ 18cm de suprafata lemnului. Daca lucrati de la o distanta mai mare, riscati ca lacul sa se inmoaie sis a  produca efectul cunoscut drept “coaja de portocala”, dar daca lucrati de la o distanta prea mica exista pericolul de a aplica mai mult material.
  • Este indicat sa incepeti prin puverizarea marginii superioare a mobilierului, pentru ca ulterior sa acoperiti intreaga suprafata cu miscari orizontale, dintr-o parte in alta, de sus pana jos.

lac pentru lemn

Lacul pulverizat se usuca in mai putin de o jumatate de ora, dar pentru a se usca uniform si intre stature este recomandat ca lemnul sa fie lasat sa se usuce pentru 48 de ore, sau in conformitate cu indicatiile producatorului. Suprafata lacuita trebuie ulterior lustruita. Pentru un finisaj mai fin, poate fi adaugat un al doilea strat sau al treilea strat.

Solventul din fiecare strat de lac inmoaie lacul uscat sub el si face ca straturile applicate sa se amestece laolalta. Pe masura ce aplicati mai multe straturi de lac, straturile inferioare se inmoaie si filmul de lac devine mai gros; orice neuniformitate pate provoca neuniformitatea finisajului.

Pentru ca lacuirea sa fie completa, utilizati mai multe straturi de lac foarte subtiri. Lasati lacul sa se usuce complet intre straturi si frecati suprafata dintre straturile de acoperire cu o piatra ponce mai putin aspra si ulei fiert din seminte de in aplicat pe un tifon.

Alege lacul pentru mobilierul tau

Lemnul este un material ale carui caracteristici si proprietati sunt perfect complimentate prin aplicarea unui lac lemn de calitate. Calitatile sale naturale sunt cu usurinta protejate si evidentiate prin lacuire. Odata ce ai deprins principiile si regulile de aplicare a lacului pe lemn, fii gata sa alegi produsul portivit pentu mobilierul tau.

Expertii in vopseluri de la Color Magic recomanda utilizarea de lacuri pentru lemn marca Sikkens. Cu o experienta de peste 200 de ani in domeniul vopselelor, compania olandeza Sikkens distribuie prin Color Magic lacuri si vopsele de cea mai inalta calitate.

Pentru proiecte de interior sau exterior, produsele Sikkens, distribuite in Romania exclusiv prin Color Magic, reprezenta un partener ideal si de incredere. Cu siguranta lacurile Sikkens  vor da culoare, rezistenta si eleganta pieselor de mobilier din lemn din orice casa.

Accesati aici magazinul online Color Magic si achizitionati simplu si rapid un lac lemn de calitate la pret avantajos.

 

 

 

 Sursa: Agentia Fortin

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply