Ce trebuie să știi despre independența energetică totală. Facturile lunare pot fi și de zero lei

0

Este un subiect care interesează pe oricine urmărește să aibă parte de confort, independență și costuri mici, iar noi îți arătăm ce trebuie să știi despre asta.

Independența energetică și utilizarea surselor naturale de energie îți aduc confort, costuri mici, dar îți oferă și posibilitatea de a participa activ la protejarea mediului. Se discută tot mai mult despre utilizarea energiei alternative, cât si despre construcțiile eficiente din punct de vedere energetic și este un subiect care ar trebui să intereseze pe oricine pentru că, în definitiv, este vorba despre protejarea planetei și conservarea ei. Iată ce ai de făcut pentru a avea independență energetică:

  • Panourile solare îți furnizează apă caldă, electricitate și căldură aproape gratis

Panourile foto-voltaice sunt în măsură să îți furnizeze electricitate suficientă încât să-ți iluminezi casa, să folosești electrocasnice, dar și să încălzești apa și caloriferele, în timpul iernii. Toate aceste lucruri vin la un preț lunar infim, desigur.

Este de ajuns să arunci o privire printre aceste sisteme și panouri solare pentru a te covinge că ele îți pot oferi independență energetică totală, dar și pentru a vedea costurile și pentru a afla informații suplimentare despre instalarea lor. După cum vezi, ele te ajută să faci economii anuale de circa 1500 de lei, dar și să ai emisii de CO2 cu circa 85% mai mici în decurs de 5 ani.

  • Chiar și blocurile pot fi dotate cu astfel de sisteme

Nu doar casele pot fi alimentate cu energie provenită din panouri solare, ci și blocurile. Chiar și ansamblurile de locuințe mai vechi pt fi adaptate și dotat cu astfel de panouri. Primul bloc de apartamente din Capitală dotat cu astfel de panouri este un ansamblu de pe Calea Victoriei cu 177 de apartamente. Pe terasa blocului au fost instalate 4 baterii a câte 10 panouri solare fiecare (peste 100 mp), iar asociația de proprietari a obținut toate aprobările în aproape 9 luni, notează b365.ro

În cazul caselor este mai ușor și nu e nevoie de la fel de multe acte, însă, după cum vezi, nici dacă stai la bloc nu este imposibil să ai parte de energie solară.

  • Statul te ajută cu finanțarea prin programul „Casa Verde”

Poți obține ajutor de la stat pentru alimentarea casei cu energie naturală. Programul „Casa Verde” vine în ajutorul celor interesați de astfel de renovări și îți poate furniza până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate și
chiar și 8.000 lei, dacă optezi pentru instalarea pompelor de caldură aer-aer.

Pentru a beneficia de finanțare trebui să ai casa în România, să fii proprietar sau co-proprietar al imobilului pe care se implementează sistemul, să nu ai datorii la stat sau la bugetul local, să nu ai condamnări pentru infracțiuni împotriva mediului și să nu fi primit deja finanțare de la stat în cadrul aceluiași program și pentru același imobil.

  • Eficiența energetică depinde și de izolarea locuinței, dar și de utilizarea unor sisteme care să economisească resurse

Nu este suficient să instalezi panouri solare sau alte sisteme prin care să folosești energie regenerabilă, pentru a avea o casă eficientă din punct  de vedere energetic. Ia în calcul izolarea locuinței, înlocuirea ferestrelor cu unele care să nu permită pierderile de căldură, dar și folosirea sistemelor de încălzire care să folosească mai puțină energie. Alege doar electrocasnice din clasa energetică A, optează pentru becuri tip LED în locul celor incandescente și nu uita să instalezi sisteme de economisire a apei – baterii și capuri de duș economice.

 

 

Sursa foto: Shutterstock  

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply