Iarna, pe patru roți

0

Pregătirea automobilului pentru anotimpul rece presupune efectuarea anumitor operațiuni importante, care vă vor asigura un șofat în siguranță, zi de zi. Nu le neglijați, bazându-vă pe faptul că vouă nu vi se poate întâmpla. Când condițiile meteorologice sunt grele, trebuie să fii pregătit.
Lichidul de parbriz, de vară, trebuie înlocuit, încă dinainte de a fi prea frig, cu unul de iarnă. Altfel, există riscul înghețării, care poate genera dilatarea și crăparea bazinului de depozitare și a furtunelor prin care lichidul circulă. Importanța anvelopelor de iarnă se face simțită atunci când carosabilul este acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Aceste anvelope sunt realizate dintr-un cauciuc mai moale, oferind o aderență mai bună. Echiparea mașinii cu anvelope de iarnă este reglementată prin lege, în cazul unei echipări necorespunzătoare fiind prevăzute amenzi consistente.
Bateria, una din cele mai importante componente ale mașinii, are o durată de viață de aproximativ patru până la cinci ani. Dacă bateria se apropie de sfârșitul acestei perioade, ar fi indicată înlocuirea acesteia cu una nouă, înaintea primului îngheț, pentru ca mașina să mai poată porni la prima cheie. Nivelul antigelului trebuie verificat și completat, atunci când este cazul, cu antigel nou, gata preparat cu apă distilată. Lopata nu ar trebui să lipsească din portbagaj pe timp de iarnă, iar în comerț există astfel de unelte, cu coada scurtă, pentru a fi mai ușor de depozitat. Odată cu venirea iernii ar trebui înlocuite și ștergătoarele de parbriz, mai ales dacă acestea produc zgomot deranjant atunci când sunt utilizate. Nu în ultimul rând, foarte importantă pe timp de iarnă este funcționarea corespunzătoare a sistemului de aer condiționat/climă/dezaburire, deoarece acesta va ajuta la dezghețarea mai rapidă a geamurilor și implicit a deszăpezirii automobilului. Iarna, viteza trebuie adaptată corespunzător condițiilor de drum, iar acolo unde stratul de omăt acoperă carosabilul, este necesară utilizarea lanțurilor de zăpadă, antiderapante. Numai bine!
Text: Cristi Niculescu

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply