Hortensia, o încântare pentru grădina ta

0

Hortensia ne încântă la început de vară cu florile ei roz, albe sau bleu, grupate în globuri impresionante. 

Sunt cam 90 de specii de arbuști originari din Asia și America de Sud, ce ajung și la 2 m înălțime. Se pot sădi în ghivece mari sau direct în grădină. Denumirea științifică este Hydrangea sp., iar cea populară ortansă, hortensie.

Descriere

Hortensia decorează prin florile micuțe, frumoase, de culoare albă, roz, roșie, lila sau albastră, grupate în inflorescențe globuloase, care apar primăvara-vara și țin chiar și șase săptămâni la temperaturi de până la 15 grade Celsius. La început sunt pale, albe sau crem, apoi se colorează intens și trăiesc cam șase săptămâni.

Cum se cultivă hortensia

Se plantează în locuri adă­postite, cu lumină indirectă ori semiumbră. Tăierea vârfurilor ajută planta tânără să se ramifice frumos și să aibă aspect plăcut. Până la începutul verii se aplică două îngrășări suplimentare și se udă bine.

Vara, hortensiile au nevoie de multe substanțe nutritive, în special azot, și tre­buie să le ferești de căldură și uscăciune, să le uzi din abun­dență, mai ales în perioada înfloririi, și să le pulverizezi des cu apă rece. După ce încep să se înverzească, este bine să tai florile, pentru a putea să se dezvolte florile vecine. La începutul toamnei se curăță hortensia, înlăturând doar lemnul bătrân și lăstarii degenerați.

hotensia

Plantele sădite în grădină ier­nează afară, ferite de ger la bază cu pământ și frunze. Se poate înfășura și tulpina în materiale protectoare.

Variațiile de culoare sunt legate de compoziția solului. Un pământ cu pH acid determină apariția florilor albastre, iar unul alcalin al celor de culoare roz.

Cum se înmulțește hotensia

Hortensia se poate înmulți prin divizarea tufei în primele luni ale primăverii, prin butași de 10-15 cm din vârful ramurilor fără flori la sfârșitul verii ori în fe­bruarie-martie sau din puii aflați la baza plantei și plantați în amestec de turbă și nisip. Butașii se stropesc des cu apă și se feresc de soare intens.

Acest arbust se înmulțește și prin marcotaj: se sapă o groapă lângă tufă, se îndoaie o tulpină mai lungă, se înlătură cu un briceag o porțiune de 2 cm din scoarța tulpinii, se acoperă aceasta cu pământ și se lasă 20-30 cm din vârful tulpinii afară. Noua plantă se va transplanta după doi ani. 

Foto: www.pixabay.com

Text: Monica Viericiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply