Grilaje utile si decorative in gradina

0

Dacă plănuiești să adaugi sau să schimbi ceva în grădina ta, îți propunem niște grilaje utile și decorative. Acestea au rolul de a ține pietrișul de pe alei sau de a-ți permite să treci peste apă.

grilaje gradina
Foto: Flori Lixăndroiu

Grilajele de calitate trebuie să fie decorative, să nu se deformeze și să fie stabile. Este bine să fie făcute din platbandă rigidă pusă pe muchie și prevăzute cu un sistem de fixare, pentru a fi prinse unele de altele. 

O grădină nu rămâne an de an la fel, mereu este loc pentru ceva nou… Aleile acoperite cu pietriș sunt foarte aspectuoase, dar au și dezavantaje: pietricelele se împrăștie, petalele sau frunzele căzute pe ele arată urât și se îndepărtează greu… Peisagiștii au propus utilizarea unor grilaje utile și decorative din metal, ele menținând pietrele fixate în ochiurile lor. Amenajările realizate cu astfel de grilaje utile și decorative au un aspect mai disciplinat și sunt mai ușor de întreținut. În plus, poți face tot soiul de combinații din pietriș de culori diferite. Pentru a obține un rezultat bun, va trebui să asiguri sub ele un pat de nisip plan și bine tasat, acoperit cu o folie din material plastic, găurit cât să lase să treacă apa, dar nu și să crească buruienile. Utilizarea grilajelor se poate extinde și la acoperirea totală sau parțială a unor iazuri mici, permițând traversarea lor sau împiedicându-i pe copii să cadă în apă. Ca să poți îngriji iazul de câte ori este necesar, este bine ca grilajele să fie detașabile.

Demarcația dintre zonele acoperite cu pietriș și plantele care în timp dezvoltă tufe mari ridică mereu problema migrației pietrișului sau a florilor. Delimitarea lor cu platbandă metalică poate fi o rezolvare.

Aleile cu modele din pietriș de culori diferite sunt foarte frumoase, dar greu de păstrat, pentru că pietrele purtate de pași se amestecă repede. Soluția? Un grilaj-cadru cu ochiuri mari, cât să le țină la locul lor.

Articol adaptat din revista Casa lux – decembrie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply