Gradini pavate cu dale din lemn

0

Poti incerca sa-ti pavezi gradina cu dale din lemn. Efectul este fantastic iar senzatia de natural si curat o sa fie deplina. Pavata cu dale din lemn, o gradina, oricat de mica ar fi ea, o sa devina un loc de poveste.

dale din lemn

Poti sa folosesti felii taiate din busterni de lemn, care pot avea dimensiuni diferite sau identice. Primele sunt mai estetice, cele din urma dau un aspect ordonat si sunt mai usor de aliniat. Solutia acestor decoartiuni cu lemn pentru gradina este mai scumpa decat cea cu beton sau ciment, dar efectul merita toti banii.

Citeste si: Ce faci cu laditele de lemn

dale din lemnFiind vorba despre un material natural este esentiala tratarea acestuia pentru a face fata conditiilor meteorologie variabile, umezelii si variatiilor de temperatura.

Poti sa folosesti lemn pe care il tai din busteni de lemn sau pot cumpara astfel de dale.

Acestea din urma sunt tratate in mod special, prin impregnare la temperaturi foarte ridicate si sub presiune, cu substante care le confera rezistenta in timp si le feresc de atacuri ale daunatorilor si de degradare din cauza intemperiilor. Nu este de neglijat efectul ignifug al substantelor cu care sunt impregnate. De regula pentru dale din lemn sunt folosite soiuri cu lemn tare – stejar si fag.

Dale din lemn si sisteme de protectie

Daca alegi sa-ti faci aceste dale din lemn, este foarte important modul in care sunt montate. Aleea cu dale din lemn trebuie sapata pana la 30-50 de centimetri.

Adancimea depinde de grosimea dalelor de lemn, dar pentru o viata cat mai lunga dalele trebuie sa aiba cel putin 10 centimetri grosime. Se aseaza un strat de pietris, peste care se pune nisip spalat. In nisip de aseaza dalele de lemn. Spatiile libere sunt umplute cu nisip amestecat cu pietris marunt de rau. Trebuie bine tasat, atat umplutura cat si dalele.

Citeste si: Bricolaj cu nuiele din lemn. Idei originale

Nisipul si pietrisul din jurul dalelor de lemn asigura acestora izolare si o buna drenare a apei. Poti lasa sa creasca intre dalele din lemn iarba fina, tunsa scurt, dar aceasta este recomandata doar in cazul dalelor care sunt tratate, pentru ca in cazul dalelor naturale, iarba mentine umezeala si contribuie la degradarea mai rapida placilor de lemn.

dale din lemnPentru pavajul facut din dale de lemn exista substante antiseptice care au scopul de a sporiririi rezistenta lemnului la actiunea insectelor, care pot duce la putrezirea acestora, mai ales in cazul dalelor de lemn naturale.

Citeste si: Mobila de gradina din lemn. 3 idei neconventionale

Se pot utiliza si dale de lemn transversale. Daca in cazul dalelor de lemn rotunde acestea pot fi manufacturate, cele transversale sunt fabricate si tratate.

Exista dale transversale facute dintr-un amesteca de rumegus si un polimer care functioneaza ca liant, in proportie de 20%. Aceste dale din lemn au un aspect minunat, sunt foarte rezistente, si … aproape naturale.

Sursa foto: houzz

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply