Gradina sic pentru toată familia

0

Gradina sic pentru toată familia – Când vezi grădina pentru prima dată, ai impresia că te afli într-o zonă deluroasă sau aproape de munți. Peisajul ei este variat, total opus celui de câmpie, în care se află proprietatea. Dinspre casă, potecile te duc spre dâmburile înverzite și spre colțuri vizibile sau ascunse. Un teren de cca 400 mp în jurul unei case nu oferă mult spațiu de desfășurare pentru o amenajare peisagistică sofisticată.

Dacă mai adaugăm că o linie de pini și mesteceni era dispusă aproximativ în mijlocul curții, putem înțelege că intențiile de amenajare nu au avut cel mai favorabil context. Cu toate acestea, după un proiect bine gândit, cu o foarte bună interacțiune cu ideile proprietarilor, peluza cu arbori s-a transformat în final într-un conglomerat de mici spații, fiecare cu funcție distinctă, o gradina sic cu un peisaj valonat ce îi imprimă unitate și coerență.

Gradina sic
Terasa casei se continuă firesc cu o peluză de trecere spre marginile și colțurile grădinii. Foto: Sorin Iacob

Citește și Trucuri de amenajare pentru gradini mici.

Fiecare membru în parte are de ce să fie mulțumit: pivnița cu aer misterios, dat de intrarea cu arcade gotice, este locul preferat pentru colecția de vinuri a celor mari, iar „dealul“ de deasupra ei este locul de joacă preferat al celor mici.

Gradina sic
Dinspre terasă, o potecă cu dale te conduce la pivnița din grădină. Casa nu dispune de un asemenea spațiu, pentru care s-a găsit, în grădină, această soluție ingenioasă.  Foto: Sorin Iacob

Pentru toată familia a fost amenajată o alveolă cu un „șemineu“ în aer liber, ce poate fi folosit și ca grătar. Acest colț este dispus pe latura opusă casei și este înconjurat de dâmburi de pământ acoperite cu rocărie, gazon și vegetație de stâncă.

Pe porțiunile de teren denivelat, ce flanchează trei laturi ale domeniului, se află oazele florale îngrijite cu pasiune de stăpâna casei.

Gradina sic
Picnic la munte – asta pare 
să sugereze imaginea, ce surprinde locul amenajat pentru masa 
elegantă din fier forjat. Foto: Sorin Iacob

Pentru ca deplasarea între aceste zone să se facă nestingherit, cîțiva arbori au fost transplantați (mesteceni și pini ce tronau inițial în mijlocul grădinii), au fost trasate două poteci cu dale din piatră, iar mai mulți arbuști decorativi au fost plantați perimetral.

Citește și Mobilier din fier forjat pentru exterior

O intervenție de mai mică amploare, dar foarte inspirată, a avut loc la intrarea principală în casă dinspre stradă. Inițial, ușa de intrare se deschidea direct în stradă și s-a dorit ca accesul în imobil să capete mai multă intimitate. Soluția s-a concretizat printr-un mic rond între ușă și stradă, cu un dâmb înverzit, precum și arbori și vegetație ce camuflează intrarea.

Gradina sic
Inițial, intrarea în imobil era directă, de pe trotuar. A fost găsită o formulă pentru a o proteja de privirile indiscrete: un rond cu alei circulare, un dâmb cu plante de munte și un paravan vegetal. Foto: Sorin Iacob

 

Intregul proiect este o reusita, mult apreciată de intreaga familie, care dispune acum de o gradina sic, cu peisaj variat.
Citește și Septembrie in gradina. Activitati ideale de facut in prima luna de toamna

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 7/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply