Gibraltar (II) – istorie si obiective turistice

0

Gibraltar este o zonă de interes strategic, dar și turistic, datorită câtorva atracții unice. Locul în care Europa și Africa privesc întâlnirea Atlanticului cu Mediterana este străjuit pe ambele părți ale strâmtorii de câte un pinten de stâncă. Cel european domină micul teritoriu al Gibraltarului…

Gibraltar far obiectiv turistic
Foto: Flori Lixăndroiu

Farul este unul dintre obiectivele incluse, de regulă, în programul excursiilor organizate, fiind foarte fotografiat de către turiști.

Istorie și legendă

Specialiștii susțin că, acum 5,9 milioane de ani, legătura dintre Oceanul Atlantic și Marea Mediterană s-a închis și marea a devenit un lac cu o salinitate foarte mare. Evaporarea apei a produs modificări importante în relieful zonei, până când, acum 5,4 milioane de ani, bariera terestră s-a rupt, lăsând Atlanticul să năvălească în Mediterană. Legendele leagă relieful zonei de numele eroului grec Heracles. Una dintre ele spune că acesta a înfipt pe fiecare mal de la intrarea în strâmtoare câte o stâncă smulsă din mare, pentru a aminti astfel de drumul făcut pe teritoriul african în a zecea din cele 12 munci ale sale. Alta spune că între mare și ocean nu exista comunicare și a fost făcută de eroul care a spart bariera de piatră. Indiferent de variantă, stâncile care străjuiesc intrarea strâmtorii erau cunoscute drept Coloanele lui Hercule.

Obiective turistice

Gibraltar este singurul loc din Europa unde trăiesc libere maimuțe sălbatice. Habitatul lor de pe stâncă este numit bârlogul maimuțelor. Au o expresie interesantă, sunt curioase și îndrăznețe, se mișcă dezinvolt printre oameni, gata să fure mâncarea neatenților. Asemenea credinței legate de corbii de la Turnul Londrei, se spune că Gibraltar va rămâne Marii Britanii atât timp cât vor fi aici și simpaticele maimuțe.

Orașul de la poalele stâncii nu dispune de mult loc. Așa s-a construit aici unul dintre cele mai ciudate aeroporturi din lume, având pista intersectată cu o autostradă. Drumul până sus pe stâncă este îngust și sinuos, pe el au acces doar mașinile sub un anumit gabarit.

Câteva obiecte turistice pe care le poți descoperi într-o plimbare la pas prin oraș sunt Primăria, reședința guvernatorului, Catedrala Sf. Maria, precum și o moschee făcută de regele Arabiei Saudite pentru saudiții care lucrează aici, iar zona comercială te îmbie și ea.

Articol adaptat din revista Casa lux – aprilie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Gibraltar, o destinație aparte!

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply