Flori pe care le poti inmultii vara

0

înmulțire varaFlorile au propriul lor ciclu bilogic, fiecare soi având caracteristicile sale. Există flori pe care le poți înmulții vara, iar tehnica și strategia o afli de la noi. Aceste plante care se pot înmulții vara sunt cele care sunt extrem de ”sociabile” și care suporta tratamentele chiar și de la nespecialiști.

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Irisul sau toporașii sunt printre florile pe care le poți înmulții vara, pentru a avea mai multe exemplare în luna mai a anului următor. Tehnica este simplă. După înflorire (în aprilie-mai, în funcție de climă și de temperaturile medii), irisul intră în hibernare. Frunzele se ofilesc și cad. Lasă planta să-și facă tot acest ciclu natural. După ce frunzele s-au uscat, dezgroapă rizomii, separă-i unii de ceilalți, apoi tăie-i în parți de aproximativ 10 centimetri lungime. Replateaza apoi rizomii la adâncime mică și uda-i abundent o dată- de două ori. Tehnica este permisă doar pentru rizomii care au înflorit cel puțin de trei ori.

Citeste si: Forsythia, arbustul cu flori de aur

înmulțire varaTrandafirul este una din florile care pot fi foarte ușor înmulțite vara. Butășirea merge de regulă la toți trandafirii, dar cel mai bine se pretează speciile care nu au fost altoite, pentru trandafirii pitici și pentru cei de grădină. Butășirea este o tehnică simplă cu reușită maximă, mai ales dacă este realizată în luna iunie.

Preleveaza rămurele laterale de aproximativ 15 centimetri lungime, tăindu-le exact de sub frunză. Crestează bază butasilor până la un centimetru adâncime și apoi plantează-i în ghiveci, într-un amestec de nisip și turbă. Udă și acoper-i cu o sticlă de plastic pentru a forma o micro-climă și pentru a-i proteja de posibili dăunători. Păstrează butașii la cald timp de 6-8 săptămâni, apoi transplantează-i în grădină, acolo unde vrei o nouă tufă de trandafiri și păstrează-i acoperiți cu o stică de plastic, până anul viitor, în martie!

Leandrul roz. Te-ai întâlnit cu lenadrul visurilor tale? Fură o rămurică de 10 centimetri lungime! Tăie frunzele de la bază butașului și lasă-l să facă rădăcini într-un pahar cu apa. Plantează-l într-un ghiveci de îndată ce rădăcinile ajung la 2-3 centimetri lungime. Ține plantă la interior, aproape de fereastră, până în martie viitor, când vin zilele frumoase și când îl poți transplanta în grădină sau într-un ghiveci mai mare.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Crinul, face parte din speciile care pot fi ușor înmulțite vara. În august-septembrie, frunzele se usucă, iar bulbii intră în hibernare. Acum e momentul să înmulțești crinii. După ce ai scos și curățat bulbii, vei constată că ei au formă de solzi, fiecare fiind capabil să genereze un nou bulb. E de-ajuns să prelevezi câțiva solzi exteriori pentru a-i replanta într-un amestec de nisip și turbă umedă. Se păstrează în casă, într-un colț umbros, iar primăvară se plantează în grădină.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply