Flori de primăvară. Zambile, ghiocei și primule

2

Nici nu se topește bine zăpada, că straturile din grădini se gătesc cu flori. Uite cum se îngrijesc ghiocelul, zambila și primula.

Primii care apar sunt ghioceii, apoi vin brândușele, albăstrelele, toporașii, zambilele, muscarii, panseluțele, primulele, iar mai târziu se ivesc narcisele, lalelele, mărgăritarul și irișii. În general nu necesită lucrări speciale de îngrijire, fiind suficientă udarea. La speciile cu bulbi sau rizomi, se recomandă rărirea acestor rădăcini la câțiva ani pentru a avea plante înflorite.

Ghioceii

În perioada februarie-martie sau chiar mai devreme uneori, își scot capetele gingașe din stratul de omăt micii ghiocei. Florile ca niște clopoței răspândesc un parfum subtil. Se plantează în perioada lor de repaus, din luna iulie până în luna noiembrie, de obicei în grupuri mari, la 10 cm adâncime, în orice sol, preferabil bine drenat cu amestec de compost și mușchi de turbă. Alege un loc însorit sau semiumbrit, deoarece acolo se vor simți bine și vor înflori ani de-a rândul. Florile lor rămân deschise și 3-4 săptămâni. Există mai multe feluri și sunt plante rezistente.

Zambilele

Odată cu primele zile de martie te întâmpină la orice colț de stradă parfumul puternic, pregnant al zambilelor care își fac apariția în buchete sau în grădinile caselor. Bulbii lor se pot pune la forțat pentru a înflori mai timpuriu. Florile cu nuanțe de la alb la roz, roșu, galben până la albastru, apar în mod obișnuit în perioada martie-aprilie și durează 2-3 săptămâni. Se plantează în borduri sau paturi florale, în zone însorite și pot rămâne în același loc 2-3 ani. După ce se trece floarea, tija acesteia se poate tăia, dar frunzele se lasă intacte, să se veștejească pentru că astfel bulbul înmagazinează substanțele hrănitoare necesare să producă și anul următor o floare frumoasă. Se recomandă să uzi bulbii înainte de plantare și să porți mănuși de protecție când îi manevrezi din cauza conținutului de acid oxalic, iritant pentru piele. Bulbii de zambile se pot dezvolta și în apă, în vase speciale de sticlă.

Primula

Cunoscută drept ciuboțica cucului popular, primula reprezintă un gen cu circa 400 de specii de flori, unele de grădină, altele de interior, care se deschid primăvara. Au culori vii, strălucitoare. Primula se înmulțește prin semințe ori despărțirea tufelor în februarie-martie. Se dezvoltă bine în locuri semiumbrite, cu pământ bogat în humus, umed, dar bine drenat. Necesită lumină multă, dar nu soare. Preferă o temperatură de 10-13 grade Celsius. Prelungești înflorirea îndepărtând periodic frunzele îngălbenite și florile ofilite.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Martie si martisor | Revista Practic idei

  2. Pingback: Babele din martie | Revista Practic idei

Leave A Reply